Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Inzet in Europees verband levert Kenteq gouden medaille op Tweede internationale onderscheiding voor VQTS-project

Op 7 mei ontving Kenteq tijdens de start van het nieuwe programma Levenslang Leren in Berlijn een gouden medaille. Het Leonardo da Vinci-project Vocational Qualification Transfer System VQTS waarin Kenteq partner was, werd uitgeroepen tot het beste Europese onderwijsproject. Het project wist de meest aansprekende projectresultaten ooit neer te zetten.

Het was na het behalen van de Helsinki Award in december vorig jaar de tweede internationale onderscheiding die het project ten deel viel. De Europese prijs voor Levenslang Leren werd uitgereikt door de Europese commissaris voor onderwijs Ján Figel.

Het VQTS-model
In Europa bestaan verschillende opleidingssystemen die moeilijk te doorgronden en onderling slecht vergelijkbaar zijn. Het VQTS-model voorziet in een systeem dat de internationale overdracht van kwalificaties in termen van competenties vergemakkelijkt. Met dit model worden kwalificaties, behaald in opleidingsinstituten en/of bedrijven, in heel Europa bruikbaar als gemeenschappelijke valuta. Daarmee is een mobiliteitsbevorderend effect in het middelbare beroepsonderwijs gecreëerd.

Daarnaast zijn de resultaten van VQTS nauw verbonden met de ontwikkelingen die in het kader van levenslang leren plaatsvinden. Ze vergemakkelijken individuele leerwegen en creëren betere condities voor de overgang naar werk, de voortgang naar verdere scholing en training en voor de ondersteuning in de ontwikkeling van beroepsvaardigheden van volwassenen op de arbeidsmarkt.

Andere Europese projectpartners
De andere Europese VQTS projectpartners komen uit Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië, Oostenrijk en Tsjechië.

Meer informatie over het project is te vinden op www.vocationalqualification.net