SP Groningen


"Nieuw Lokaal Akkoord is kans voor meer zeggenschap van bewoners"

10-05-2007 * Deze maand wordt in de raadsvergadering het Nieuw Lokaal akkoord besproken. Dit is een belangrijk akkoord waarin tussen gemeente en woningbouwcorporaties afspraken worden gemaakt. De afspraken behelzen de bouw van 8.000 woningen en fysieke en sociale verbeteringen in de wijken. Naar aanleiding daarvan heeft SP-fractievoorzitter Jasper Schaaf een opinieartikel geschreven waarin hij duidelijk maakt dat hij ingenomen is met de ingeslagen weg. Het was de SP die altijd pleitte voor een sterke participatie van bewoners en meer zeggenschap in de wijk. Op dat gebied worden nu belangrijke stappen gezet.

Schaaf: "Het gaat niet alleen om bouwen, maar ook om de sociale versterking van de Groninger wijken en Buurten. Het principe 'Vertrouwen in de Buurt' en het werken vanuit de "Heel de Buurt"-aanpak zijn centrale thema's. De SP is ingenomen met de ingeslagen weg. Was tien jaar geleden wijkvernieuwing nog vooral 'stenen stapelen', nu is sociale wijkvernieuwing veel meer het speerpunt en speelt de bewonersparticipatie een grotere rol."

Het Lokaal Akkoord gaat uit van een sterke en gemotiveerde bewonersparticipatie, Schaaf is daar blij mee: "Eerder dit jaar nam de raad het SP-initiatiefvoorstel 'Eerder beginnen' aan. Dit gaat er van uit dat bij projecten in de wijk bewoners in een veel eerder stadium en grondiger bij de voorbereiding van elk belangrijk project worden betrokken. De raad zal deze projecten toetsen in een participatietoets. Met participatie - hoe lastig soms ook - worden dus stappen vooruit gezet." De druk bezochte avonden die ter voorbereiding van het Nieuw Lokaal Akkoord werden georganiseerd tonen volgens Schaaf aan dat het Nieuw Lokaal Akkoord geen papieren tijger is. Het lokaal akkoord volgens hem een kans om zeggenschap in de wijk verder vorm te geven. Zie ook:

* Zie ook: Dossier wonen