Inspectie Verkeer en Waterstaat


10 mei 2007: Schaderit met spoormaterieel door slechte controle

De schade die in de nacht van 3 op 4 oktober 2006 door een onderhoudswagen van VolkerRail werd veroorzaakt langs het spoor tussen Culemborg en Amersfoort valt te wijten aan een gebrekkige controle van het vervoerde materieel. Dat stelt de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een onderzoek naar het incident.

De rit werd uitgevoerd met een zogeheten hefbordeswagen, een platte wagon met daarop een verstelbaar werkplateau, het hefbordes. Door een niet aangebrachte beveiliging verschoof het hefbordes tijdens het vervoer naar links waardoor het over de zijkant van de wagen kwam te hangen. Het uitstekende deel van het hefbordes beschadigde een aantal seinen langs het spoor. Eén seinpaal werd omver gereden en kwam over de spoorbaan te liggen. Daar werd het later aangereden door een goederentrein.

Volgens het onderzoek van de inspectie waren er bij VolkerRail geen voorschriften of instructies bekend voor het deugdelijk vastzetten van het hefbordes voorafgaand aan het vervoer van het materieel. Naar aanleiding van de conclusies van de inspectie heeft VolkerRail voor haar personeel een werkinstructie en een checklist opgesteld.

De inspectie controleert ook bij andere aannemers in de spoorsector de voorschriften en instructies voor het vervoer van onderhoudswagens.

Bestanden bij dit artikel
Onderzoeksrapport Vernieling verschillende seinen door onderhoudswagen in oktober 2006

10-5-2007 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement