Bureau Verkeershandhaving


Noodzaak intensieve alcoholcontroles blijft

10 mei 2007

Uit het onderzoek 'Rijden onder invloed in Nederland in 1999-2006' blijkt dat het aandeel automobilisten dat onder invloed rijdt in 2006 licht is gestegen ten opzichte van 2005. Het percentage overtreders ging van 2,8 naar 3 procent. Hoewel er nog steeds een dalende trend zichtbaar is over de periode 2001-2006, blijven intensieve controles op het gebruik van alcohol in het verkeer noodzakelijk. De kosten van verkeersongevallen waarbij alcohol in het spel is, bedragen jaarlijks ongeveer 1,6 miljard.

In opdracht van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, voert de Adviesdienst Verkeer en Vervoer het jaarlijkse onderzoek uit. Hiervoor worden in samenwerking met de politie alcoholcontroles uitgevoerd verspreid over alle 25 politieregio's in Nederland. Zuid-Holland is de provincie met het hoogste percentage overtreders, namelijk 4,5 procent. De provincie Drenthe kent met 1,4 procent het laagste percentage overtreders.

Vooral mannen
Net als de voorgaande jaren bestaat de groep overtreders voor 82 procent uit mannen. Vooral mannen in de de leeftijdscategorie 25-34 jaar overtreden de alcoholnorm. het hoogste percentage overtreders bij vrouwen is te vinden in de leeftijdscategorie 35-49 jaar.

Meeste overtreders komen uit horeca
Evenals in voorgaande jaren, is het aantal overtreders dat uit de horeca komt met 55 procent het grootst. De overtreders die bij vrienden alcohol hebben genuttigd volgen met 22 procent, daarna de thuisdrinkers met 11 procent.

Alcoholslot
Ministerie Camiel Eurlings wil harder optreden tegen het gebruik van alcohol in het verkeer. Een van de maatregelen die op de rol staan, is de invoering van een zogenoemd alcoholslot. Dit apparaat moet worden gemonteerd in auto's van bestuurders die herhaaldelijk met alcohol op achter het stuur kruipen. Zij moeten voor vertrek een blaastest doen. Het slot zorgt ervoor dat als een bestuurder heeft gedronken, deze niet kan wegrijden. Eurlings wil het alcoholslot zo snel mogelijk invoeren.