Politie Limburg-Noord

Bovenregionale Recherche maakt einde aan grootschalige grondvervuiling
Datum: 10-05-2007
Tijd bericht: 13:04
Plaats: Noordwest en Midden Nederland
Het Interregionaal Milieuteam van de Bovenregionale Recherche Noordwest en Midden Nederland denkt met de aanhouding van vier verdachten een eind te hebben gemaakt aan grootschalige grondvervuiling. De vier verdachten zijn vertegenwoordigers van een grondbemiddelingsbedrijf. Het bedrijf hield zich bezig met het toepassen van verontreinigde grond en het plegen van valsheid in geschrifte. De aangehouden verdachten dienen zich op termijn voor de rechter te verantwoorden.

Naar aanleiding van verschillende meldingen, is in april 2006 een onderzoek gestart naar het grondbemiddelingsbedrijf. Het onderzoeksteam van de Bovenregionale Recherche bestond uit 8 man. Op 29 juni 2006 heeft een doorzoeking plaatsgevonden bij het bedrijf en in de woningen van de verdachten, waarbij de administratie in beslag is genomen. Daaruit bleek heel veel niet in orde te zijn. Het bedrijf leverde grond dat zwaar verontreinigd was of niet voldeed aan de daaraan gestelde eisen. Er werd bijvoorbeeld grond afgevoerd zonder dat de kwaliteit van die grond was vastgesteld. Ook werd er meer grond toegepast dan gemeld bij het bevoegde gezag (bijvoorbeeld gemeenten) of werden keuringsrapporten opgemaakt die niet klopten of er werden keuringsrapporten gebruikt die bij andere partijen grond behoorden. Het onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van de vier verdachten. Het gaat om een 45-jarige man uit de regio Utrecht, een 45-jarige man uit de regio Gelderland, een 43-jarige man en een 38-jarige man beiden uit de regio Limburg.

Door de vele bouwprojecten binnen Nederland komen grondstromen vrij. Om deze vrijgekomen grond te mogen toepassen, moet de kwaliteit van die grond (de mate van verontreiniging) eerst onderzocht zijn. De kwaliteit van de grond bepaalt het hergebruik van de grond, in bijvoorbeeld dijken en geluidswallen, aanleggen van golfterreinen, ophogingen van land of demping van sloten. Hoe vervuilder de grond, des te strenger de voorwaarden voor toepassing en des te beperkter zijn die toepassingen.

Het Interregionaal Milieu Team maakt deel uit van de Bovenregionale Recherche Noordwest & Midden Nederland en is een samenwerkingsverband van de politieregio's Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland en Utrecht en is beheersmatig ondergebracht bij de divisie regionale recherche van de politieregio Kennemerland. Het team houdt zich bezig met de bestrijding van regio-overstijgende zware milieucriminaliteit.