Gemeente Zandvoort


Milieu telt mee bij nieuw te bouwen gemaal

(10 mei 2007)

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft groen licht gegeven voor het beschikbaar stellen van geld voor de bouw van een nieuw gemaal bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie Zandvoort met bijbehorende werkzaamheden.

Snel
Daar zit een som geld bij waarvan de gemeente dacht dat ze die pas in 2008 zou aanspreken voor dit werk. Voor het eerder vrijgeven van dit krediet is goedkeuring nodig van de raad. Het college zal nu de Zandvoortse gemeenteraad vragen de betreffende 1.5 miljoen euro -2007 en 2008 tezamen- zo snel mogelijk beschikbaar te stellen.De beschikbare kredieten van 2007 en 2008 zijn nodig, anders is er onvoldoende dekking voor het aanbesteden.

Ongeveer 2.1 miljoen euro
In totaal verwacht de gemeente dat de nieuwbouwwerkzaamheden zo'n 2.1 miljoen euro zullen kosten. Daarmee is de omvang van het project slechts ten dele aangegeven. De nieuwe installatie speelt een sleutelrol in de Zandvoortse riolerings- en afwateringsproblematiek. Al jaren vraagt de Zandvoortse gemeenteraad aan de inwoners veel belastinggeld voor het verbeteren van de ondergrondse infrastructuur. Het gaat om de wereld vol buffervijvers, een afvalwatertransportgemaal en riolering en de persleiding Zandvoort - Haarlem. Tezamen een voor Zandvoort vitaal systeem om riool- en hemelwater af te voeren.

Na de zomervakantie
Na de zomervakantie 2007 staat de start van de het werk gepland. De gemeente zal nauw samenwerken met het Hoogheemraadschap van Rijnland. Samen bereiden ze een projectorganisatie voor. Het Hoogheemraadschap van Rijnland levert de projectleider, zo is de bedoeling. De intentie van de samenwerking is om in goed overleg te komen tot een gezamenlijke realisatie van het werk waarbij de Gemeente weliswaar een formele, maar geen technisch-inhoudelijke rol in de projectuitvoering nastreeft.

Milieukosten
De techniek is een allesbepalende factor in dit werk met daarbij een link met milieubescherming. De aannemer zal de aansluiting van de riolering op het nieuwe gemaal in grondwater uitvoeren. Het is daarbij niet toegestaan om het grondwater weg te pompen, vanwege milieu-effecten. Dit werkt kostenverhogend - de aannemer moet speciale voorzieningen treffen.