Gemeente Zandvoort


Bloemendaalse paviljoens krijgen Zandvoorts zand voor de deur

(10 mei 2007)

'Overal waar er teveel ligt, scheppen we het zand weg en brengen we het naar het strand bij Bloemendaal aan Zee', vertelt Rik, één van de chauffeurs van de vrachtwagens, die tussen het Zandvoortse strand en het Bloemendaalse strand af en aan rijden. Week 19 zijn ze ermee gestart. De operatie duurt een kleine werkweek.

Ritjes
Per dag maken ze tussen de 35 en 50 ritjes. Met elke vracht brengen ze ongeveer 1300 kuub zand naar het gehavende Bloemendaalse strand. Ze deponeren het op de vloedlijn, vlak voor de paviljoens. In een rustig tempo rijden ze af en aan. Bij hoog water wat langzamer dan bij laag water - als het strand wat breder is en er ook wat 'harder' gereden kan worden.

Compenseren
Vanochtend, omstreeks 10 uur, met een stevig briesje uit het westen, is bij hoog water nog steeds te zien welke rampzalige gevolgen de stormen hebben gehad. Nog steeds is het strand smal. De natuurlijke aanwas heeft de weggeslagen hoeveelheid zand bij lange na nog niet gecompenseerd. Het storten van extra zand helpt een handje. Door de storm lag er op het Zandvoortse strand op sommige plekken 'veel te veel zand.

Horizontaal
Gemeente Bloemendaal, gemeente Zandvoort, Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland en Rijkswaterstaat hebben verschillende overleggen gevoerd om het verrijden van het zand mogelijk te maken. Geloof het of niet: de 'horizontale verplaatsing', zoals het transporteren wordt genoemd, was onder de bestaande regels ondenkbaar en onmogelijk. De Zandvoortse wethouder Tates en zijn Bloemendaalse collega hebben heel wat moeten praten voordat de firma Bouwlust uit Hoofddorp met groot materieel naar het Zandvoortse strand kon komen. Wethouder Tates zegt tevreden: 'Het is toch mooi wat je met elkaar kunt bereiken als je goed samenwerkt.'

Prachtig
Rik vindt het een leuke klus. Hij geniet van het strand en de zee. Er gebeuren ook onverwachte dingen: een felle discussie met iemand die vindt dat het zand niet weggeschept mag worden of het redden van een uitgeputte zeehond, zoals gisteren het geval was. 'Samen met een mevrouw van Riche heb ik het dier uit het water gesleept. Kon meteen nieuwe, droge schoenen halen.'