Ingezonden persbericht


Resultaten PlattelandsDialoog Overijssel

De Overijsselse PlattelandsDialoog heeft een prachtige lijst met afspraken opgelevert. Op 21 april gingen 150 bewoners en bestuurders van het platteland in Nijverdal met elkaar in gesprek met als doel kennis uit te wisselen en afspraken te maken over thema's die bewoners van het platteland belangrijk vinden en die verbeterd kunnen worden.

In twee ronden spraken deelnemers over onderwerpen als veiligheid, vergrijzing, communicatie en vrijwilligers. In de eerste rond werd een analyse gemaakt; 'Waar hebben we het over en wat is precies het probleem'. In de tweede ronde werden oplossingen gezocht en werd besproken wat een mogelijke oplossing is en wie daar voor verantwoordelijkheid neemt.

Het resultaat van de noeste arbeid is een prachtige lijst met afspraken. Meteen na de Dialoog zijn deelnemers met hun opdracht aan de slag gegaan.

Op donderdag 26 april 2006 zijn de resultaten van de PlattelandsDialoog aan Provinciale Staten aangeboden.

En nu? Aan het werk!
Niet alleen statenleden hebben opdrachten meegekregen, ook maatschappelijke organisaties, de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen en bewoners van het platteland zelf nemen initiatieven. De komende maanden wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang van projecten via nieuwsbrief en via de website www.plattelandsdialoog.nl.

Uitkomsten!


1. Aan de slag met vrijwilligers; welke oplossingen zijn geschikt om het werk van vrijwilligers leuk te houden? Vrijwilligers zijn onmisbaar op het platteland. Er ontstaan knelpunten wanneer zij ongewild steeds meer tijd moeten steken in hun vrijwilligerswerk en wanneer er een te grote professionaliteit/verantwoordelijkheid van hen wordt verwacht. Er is een aantal oplossingen om deze knelpunten om te buigen naar kansen. Bijvoorbeeld het beter faciliteren van vrijwilligers. Een werkgroep, bestaande uit deelnemers van de PlattelandsDialoog, gaan zes oplossingsrichtingen bespreken met drie gemeenten. Statenlid Joop Hassink zorg ervoor dat resultaten besproken worden in Provinciale Staten


2. Bewoners en bestuurders gaan elkaars taal leren; een buddy voor bestuurders. Verschillend gebruik van taal en onduidelijkheid over de betekenis van woorden en begrippen zijn de oorzaak van miscommunicatie. Om dit te voorkomen zijn helder taalgebruik en eenduidige begrippen nodig. Een oplossing is het toewijzen van een buddy aan bestuurders met als doel elkaars taal te leren spreken en onduidelijkheid te voorkomen. Er is al één buddy beschikbaar. Een werkgroep gaat dit voorstel uitwerken en voorleggen aan PS. Statenleden mw. Van der Bent en dhr. Van Dalfsen zoeken mogelijkheden binnen het programma burgerparticipatie om het voorstel voor het inzetten van buddy's uit te voeren.


3. Zoeken naar nieuwe vormen van sociale samenhang; binnenkort krijgen ouderen 'Volk an de deure'. Er is een grote groep senioren inzetbaar om vereenzaming en een verschraling van ontmoetingsmogelijkheden voor ouderen te voorkomen. In het zoeken naar nieuwe vormen van sociale cohesie biedt het project 'Volk aan de deure' mogelijkheden. Mensen stellen hun huiskamer beschikbaar voor ontmoeting. Plaatselijk belang, vrouwen-, ouderen- en welzijnsorganisaties worden betrokken. Variya neemt het initiatief dit concept verder uit te werken.


4. Meer 'natuurspeelplekken' voor kinderen in dorpen. Het ideaal; lekker hutten bouwen in het bos, slootje springen of met zand en water spelen is amper meer mogelijk. Er zou bij elk dorp een 'natuurspeelplek' moeten komen waar onbezorgd gespeeld kan worden en waar kinderen in contact komen met de natuur. In elk dorp een veilige plek voor kinderen om in/met de natuur te spelen. Afgesproken is dat Variya contact legt met Nuso, Sportraad, Staatsbosbeheer en Scouting om het projectvoorstel 'Spoln in 't bos' uit te werken. Er is budget nodig voor lokale uitvoering.


5. Meer aandacht krijgen voor de leefomgeving met nadruk op landbouw en natuur. Er is een gebrek aan zorg voor de leefomgeving. Dit komt door een gebrek aan kennis van het platteland. Ook moet een dialoog tussen stad en platteland op gang worden gebracht. Het voortgezet onderwijs biedt een goed platform om kinderen/jongeren bewust te maken van hun omgeving. Toezegging door Rob te Wierik is gedaan om scholieren te betrekken bij het project Ons Kanaal, een project over het Overijssels Kanaal. Landstede Raalte heeft ervaring en stelt kennis beschikbaar. Provinciale Staten is gevraagd extra geoormerkt geld in het onderwijs voor praktijk-leren beschikbaar te stellen. Gedeputeerde Abbenues is gevraagd de afdeling onderwijs als initiatiefnemer aan te wijzen.


6. Meer creativiteit bij het ondersteunen van initiatieven van (agrarische) ondernemers. Ondernemers in de agrarische sector hebben ruimte (fysiek en theoretisch) om te kunnen ondernemen. De ervaring van ondernemers leert dat gemeenten soms te weinig kennis hebben van het boerenbedrijf en daardoor aanvragen niet goed kunnen beoordelen. Er is een cultuuromslag bij ambtenaren en bestuurders nodig: doel is het denken in mogelijkheden en niet in regels. Een oplossing is het organiseren van maatschappelijke stages voor ambtenaren (in hun vrije tijd). Toon van Galen, boer in Scheerwolde en Wim Brus, boer uit Giethoorn, bieden hun bedrijf als stageplek aan.

Provinciale Staten is gevraagd de ontwikkeling van deze stages te faciliteren en provinciale gebiedsteams te vragen te zorgen voor enthousiaste boeren en het regelen van stages en ambtenaren aanmoedigen deze stages te gaan doen.


7. Onderzoek naar vervoer op maat. De regiotaxi en openbaar vervoer functioneert niet overal naar behoefte. Het is op dit moment onduidelijk waar dit door komt. De OVKK gaat een inventarisatie doen onder dorpen naar de beschikbaarheid en het functioneren van de Regiotaxi en openbaar vervoer. Als uit onderzoek blijkt dat beleid rondom Regiotaxi's moet worden aangepast, zal OVKK een voorstel tot verbetering/verandering indienen.


8. Onveilige situaties in dorpen die ontstaan door vrachtverkeer, sluipverkeer en bebording inventariseren en oplossen. Oorzaken van onveilige situaties zijn onder andere sluipverkeer en navigatiesystemen. De OVKK gaat knelpunten in verkeersveiligheid en bebording inventariseren. De OVKK zoekt hierbij samenwerking met Saxion Hogeschool. Naar gelang de uitkomsten komt de OVKK met een voorstel. Gedeputeerde Klaasen is gevraagd om het punt van onveiligheid te bespreken met aanbieders van navigatiesystemen zoals Tom Tom en ANWB en belangenorganisaties van vervoerders.


9. Bewoners willen graag één aanspreekpunt binnen gemeente om vragen binnen het ambtelijk apparaat weg te zetten. Bij een verbouwing/nieuwbouw zijn nu vaak verschillende afdelingen betrokken. Het verzoek aan gemeenten; stel één aanspreekpunt in die bij de verschillende afdelingen op zoek gaat naar het antwoord.


10. Ontwikkelen van nieuwe bestemmingsplannen voor het landelijk gebied. Huidige bestemmingsplannen werken soms beperkend voor creatieve en innovatieve initiatieven. Nieuwe bestemmingsplannen bieden ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Het verzoek aan PS: Regeling Rood-voor-Rood beter toepasbaar te maken. Theo Morskate neemt hiertoe het initiatief.


11. Gebieds- en leefbaarheidmakelaars behouden en inzetten in iedere gemeente. Provincie stelt geld beschikbaar voor gebieds- en leefbaarheidsmakelaars. Deze makelaars moeten integrale adviseurs worden. Niet iedere gemeente maakt echter gebruik van de mogelijkheid een makelaar in te zetten. PS is gevraagd om mogelijkheden voor gebieds- en leefbaarheidmakelaar beschikbaar te blijven stellen en deze veel meer integraal inzetten. Het verzoek aan gemeenten is meer gebruik te maken van gebieds- en leefbaarheismakelaars.


12. Dorpen willen een onafhankelijke procesmanager; Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen zoekt uit wie, wat, waar. Er zijn veel initiatieven en activiteiten op het platteland. Om een betere samenwerking tussen belanghebbende partijen te krijgen, moet er iemand zijn die de regie neemt. Plaatselijk Belangen hebben behoefte aan een onafhankelijke puzzelaar of bemiddelaar bij het ontwikkelen en afstemmen van plannen en initiatieven. Het verzoek aan OVKK is om te inventariseren onder leden en maatschappelijke organisaties of er behoefte is aan een onafhankelijke puzzelaar. Naar gelang de uitkomsten zal de OVKK actie ondernemen richting provincie en betreffende gemeenten.


13. Meer aandacht voor kwaliteit en bouwen in stijl bij ontwikkelingen op het platteland. Bij ontwikkelingen op het platteland moet meer gebruik gemaakt worden van bestaande bebouwing en er moet aandacht zijn voor kwaliteit en bouwen in stijl. Ook moeten er flexibele oplossingen zijn voor bijvoorbeeld boerderijsplitsing. Het Oversticht is gevraagd een handboek uit te werken met voorbeelden van creatieve oplossingen van het gebruik van bestaande bebouwing (van Boekel tot Boekelo) met aandacht voor 'bouwen in stijl'. De OVKK legt dit handboek voor aan de leden en waar nodig wordt Provinciale Staten gevraagd om ideeën uit het handboek door te voeren in het beleid.

Plattelandsparlement
Het initiatief om een PlattelandsDialoog te organiseren is in navolging van de landelijke ontwikkelingen. In het najaar van 2005 is voor het eerste een PlattelandsParlement gehouden in Nederland. Op dit moment organiseren zes verschillende provincies een soortgelijke bijeenkomst. Kijk voor meer informatie over het landelijke plattelandsparlement op www.plattelandsparlement.nl.

De PlattelandsDialoog is een gesprek tussen bewoners van het platteland en bestuurders van provincie en gemeenten over de toekomst van het platteland. Bewoners hebben zelf de onderwerpen aangedragen. De Dialoog werd georganiseerd door de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen, Stimuland van Projectbureau Kulturhus (onderdeel van Variya).

Meer informatie:
Anton Bosch, OVKK
T. 0548 63 4445

Mireille Groot Koerkamp, Stimuland:
T. 0529 478180

Margreet Hogenkamp, Variya
T. 06 30 29 46 58