SP Tilburg


SP wil debat over aanhouding Smolders

10-05-2007 * De SP fractie vraagt vandaag een extra vergadering van de raadscommmissie Modern Bestuur aan om van gedachte te kunnen wisselen over de aanhouding van Hans Smolders en wat daaraan vooraf is gegaan. "Het kan niet zo zijn dat iedereen het hier over heeft maar in de gemeenteraad onbesproken blijft".

Aanstaande maandag of dinsdag zou deze commissie, waar zowel bestuurlijke zaken als veiligheid besproken worden, bij elkaar kunnen komen. SP fractievoorzitter Johan van den Hout: "Het debat moet zich niet alleen via de media afspelen. Ik wil het snel met alle collega's hebben over de manier waarop we omgaan met beslotenheid, vertrouwelijkheid en geheimhouding. Maar ook over hoe gereageerd wordt op het lekken van informatie. De manier waarop collega Smolders van huis werd opgehaald is volgens mij uniek en zeker niet voor herhaling vatbaar. De zaken zijn geëscalleerd, zoveel is wel duidelijk. Dat móet besproken worden, anders blijft het een eigen leven leiden".

Een interpellatie lijkt de SP momenteel niet het geschikte middel: "Dat zijn debatten waarbij je iemand alleen maar ter verantwoording roept. Dat moet misschien óók gebeuren, maar ik wil het wat breder bespreken. Zowel binnen als buiten de raad bestaat momenteel nogal wat onduidelijkheid over de positie van het presidium en over wat wel en niet besloten of vertrouwelijk is. Ik denk dat alleen een snelle openbare behandeling hiervan rust en duidelijkheid kan scheppen. De politiek is er niet bij gebaat als we allemaal verschillende criteria gebruiken en ook niet als er bij burgers grote onduidelijkheid blijft bestaan over echte en vermeende achterkamertjes", aldus Van den Hout. Hij wil tevens meer duidelijkheid over de rol van de burgemeester bij of na de aanhouding van raadslid Hans Smolders.