Openbaar Ministerie


Nieuwe aanpak van spijbelaars


10 mei 2007

Nieuwe aanpak van spijbelaars

Voor spijbelaars in het Bredase arrondissement staan voortaan maandelijks spijbelzittingen gepland. Op drie locaties, Breda, Bergen op Zoom en Tilburg, worden de speciale zittingen gehouden. Vandaag in Bergen op Zoom moesten twaalf verdachten zich op de eerste spijbelzitting verantwoorden. Tot voor kort behandelden kantonrechters de Leerplichtwetzaken op de reguliere kantonzittingen. Door de nieuwe aanpak staat het risicogedrag centraal in plaats van het afstraffen op basis van de overtreding van de Leerplichtwet. Rechtbank en OM Breda werken samen aan de nieuwe aanpak.

Jeugdofficier F.M. Klooster: 'Jongeren die spijbelen lopen een grotere kans om met criminaliteit in aanraking te komen. Ook zijn ze door op straat te hangen eerder geneigd tot overlastgevend gedrag. Spijbelen verkleint de kans op het succesvol afronden van school en vermindert kansen op een baan. Het is belangrijk vroeg in te grijpen.'

Bij het voor de rechter brengen van een spijbelaar is een aantal instanties betrokken. De gemeentelijke leerplichtambtenaar maakt naar aanleiding van het verzuim een proces-verbaal op. De Raad voor de Kinderbescherming rapporteert aan het OM over de jongere en formuleert een strafadvies. Deze stappen worden door de instanties afgestemd en voorbereid, zodat de officier van justitie de zaak snel aan de rechter kan voorleggen. De jeugdreclassering (Bureau Jeugdzorg) zorgt uiteindelijk voor de uitvoering van de leer- of werkstraffen en - indien opgelegd - voor de begeleiding van de jonge leerling.

Verdergaand spijbelgedrag van de jongere wordt voorkomen, maar ook oorzaken van spijbelen worden onderzocht en aangepakt.

Bij de zitting van vandaag zijn negen jongeren (6 jongens en drie meisjes) en drie ouders/verzorgers gedagvaard. Dit jaar zijn nog 17 spijbelzittingen gepland, met maximaal 12 spijbelaars per zitting. Ze vinden plaats in de rechtbank Breda en de kantongerechten Bergen op Zoom en Tilburg. Strafzittingen zijn in beginsel openbaar, maar de zaken van minderjarige verdachten worden achter gesloten deuren behandeld. Ouders kunnen als verdachten zijn aangemerkt, bijvoorbeeld als ze te weinig hebben gedaan om het spijbelgedrag van hun zoon of dochter te voorkomen. Tijdens de kantonzittingen doen kinderrechters als plaatsvervangend kantonrechter het werk waarin ze gespecialiseerd zijn: het berechten van minderjarigen.

Het OM en de Rechtbank hopen met deze spijbelzittingen op een effectief en vroegtijdig ingrijpen op risicogedrag. Overigens is niet al het schoolverzuim signaalverzuim. Voor luxe verzuimzaken (ouders nemen kinderen op vakantie buiten de schoolvakantie) geldt deze aanpak niet. Deze zaken blijven bij reguliere kantonzittingen. Absoluut verzuim - kinderen staan niet ingeschreven bij een school - wordt wel via deze nieuwe vorm meegenomen. Jaarlijks staan in het Bredase arrondissement tussen de 350 en 400 verdachten terecht vanwege overtreding van de Leerplichtwet. Hiervan is 15% luxe verzuim.

De Leerplichtwet verplicht kinderen naar school te gaan. Kinderen die spijbelen zijn strafbaar. Ook ouders kunnen strafbaar gesteld worden. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin de jongere zestien jaar wordt (een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli). Daarna volgt een gedeeltelijke leerplicht. De jongere moet dan een jaar lang minimaal twee dagen per week onderwijs volgen op een onderwijs instelling.