Gemeente Zoetermeer

Gemeente Zoetermeer schaft aantal onnodige regels af

Eenvoudigere regels voor bewoners en bedrijven

De gemeente Zoetermeer wil de gemeentelijke regelgeving verminderen en eenvoudiger maken. Op basis van het collegeprogramma is besloten in
2010 te komen tot 30% minder regels ten opzichte van 2006. Een nulmeting is opgesteld. De raad heeft - als eerste stap - op 7 mei besloten om een viertal vergunningen en ontheffingen af te schaffen. Twee ervan zijn uniek binnen gemeenteland. Zo hoeven de politieke partijen die willen deelnemen aan de verkiezingen en zichzelf willen promoten met verkiezingsmateriaal, geen vergunning meer aan te vragen. Wel moeten ze voorafgaand aan de verkiezingsperiode met elkaar afspraken gaan maken over het gebruik van de openbare ruimte voor verkiezingsdoeleinden en deze in een convenant vastleggen. Ook hoeven de horecaondernemers geen vergunning meer aan te vragen voor terrassen. Er komen alleen algemene regels voor de inrichting van het terras.

De kapvergunning wordt grotendeels afgeschaft. Er zijn lijsten vastgesteld van monumentale en beschermde bomen, die wel vergunningplichtig blijven.
Tot slot wordt ook voor straat- en buurtfeesten, sportactiviteiten en andere kleinschalige activiteiten vrijstelling verleend.

Verdere acties om de regelgeving te verminderen zijn in gang gezet. Momenteel worden workshops gehouden met burgers, bedrijven, bestuurders en ambtenaren om gezamenlijk diverse aanvraagformulieren (zoals bijvoorbeeld aanvraag Bijstand, huisvestingsvergunning en GBA- uittreksel) tegen het licht te houden. De burgers en de bedrijven geven daarbij hun ervaringen aan met het invullen en inleveren van de formulieren bij de gemeente. Bij deze workshops worden ook andere gemeenten uitgenodigd ter vergelijking. Ook het ministerie van BZK en de EGEM hebben belangstelling getoond.

Vanuit de gemeente is ook de procedure rond de totstandkoming van een groot bedrijf in kaart gebracht. Dit betrof Dutch Water Dreams, de wildwaterbaan die in 2006 zich in Zoetermeer heeft gevestigd. De voor de oprichting en opening benodigde vergunningen zijn geïnventariseerd, met als doel te bekijken in hoeverre bepaalde procedures verkort en versimpeld kunnen worden.