Ingezonden persbericht

Afdeling De Baarsjes


** Persbericht **

PvdA de Baarsjes luidt noodklok schuldhulpverlening

Amsterdam, 10 mei 2007 - De Partij van de Arbeid in De Baarsjes ziet grote problemen wat betreft schuldhulpverlening. Drie jaar geleden ging dit om de wachtlijsten tussen aanmelding en intake. Nu lijkt het probleem te zijn verschoven naar de drempel die er ligt vóór aanmelding.

Volgens Raster, de organisatie die in de Baarsjes de maatschappelijke dienstverlening verzorgt in de Baarsjes is de vraag groter dan het aanbod. Dit zorgt voor taferelen zoals een paar jaar geleden bij de sociaal raadslieden in de stad. "Iedere dag staan er mensen te wachten voor de deur lang voordat deze open gaat en zelfs dan nog is het de vraag of ze worden geholpen, schandalig", vindt Jos Roest, Raadslid van de PvdA in de Baarsjes. "Dit is een zeer kwetsbare groep waarvoor de drempel om hulp te zoeken al zeer hoog is".

De PvdA wil zo snel mogelijk opheldering van portefeuillehouder Lambriex over hoe deze situatie is ontstaan en op welke manier de Baarsjes dit probleem kan gaan oplossen. Jos Roest: "In plaats van hulp te krijgen, krijgen deze mensen te horen dat ze het morgen nog maar een keer moeten gaan proberen. Als dit zo doorgaat zijn deze mensen binnen de kortste keren nog verder van huis. Dit is een nijpend probleem waar we snel een oplossing voor moeten vinden".

In 2004 was er een probleem met de wachtlijsten voor schuldhulpverlening en de sociaal raadslieden in heel Amsterdam. Na aanmelding kon toen de wachttijd oplopen tot anderhalf jaar. Na aanleiding van een motie van de PvdA de Baarsjes is er toen extra geld vrijgemaakt vanuit het stadsdeel en kwam de centrale stad ook met extra schuldhulpverleningstrajecten. Jos Roest: "Of dit probleem weer in de hele stad speelt weet ik nog niet. Het is daarom belangrijk dat we zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is en wat we er aan kunnen doen".

.