Ministerie van Financiën

2060713740

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Financiën over het wegwerken van tegenvallers. (Ingezonden 27 april 2007)


1
Wat heeft u bedoeld met uw suggestie dat ministers meer tijd krijgen om tegenvallers weg te werken? 1)

Het kabinet heeft tussen 15 maart en 27 april in het kader van het opstellen van de Voorjaarsnota gesproken over de tegenvallers in de begrotingsuitvoering. Departementen hebben voor 2,7 miljard aan problematiek aangemeld, in 2007 is uiteindelijk 1,3 miljard gehonoreerd. Een belangrijk deel hiervan had een structureel karakter. Met gebruikmaking van de begrotingsregels, die nog iets zijn aangescherpt t.o.v. de vorige kabinetsperiode (oa. aanscherping signaalwaarde, rente-uitgaven buiten de kaders), heb ik een voorstel aan het kabinet gedaan om deze problematiek op te lossen. Vanzelfsprekend heeft daarbij de doelstelling uit het Coalitieakkoord centraal gestaan: een EMU-overschot van 1% in 2011 en een jaarlijks oplopend saldo in de jaren ervoor.


2
Hoe kwalificeert u de reactie daarop van de fracties van het CDA en de ChristenUnie? 2)

Ik kwalificeer deze reacties als buitengewoon behulpzaam bij het overtuigen van tegenstribbelende CDA en CU bewindspersonen!


3
Is het waar, dat - indien ministers meer tijd krijgen om bepaalde uitgaventegenvallers weg te werken - conform het overeengekomen begrotingsbeleid tegenover deze te accommoderen tegenvallers meevallers c.q. bezuinigingen van niet niet-incidentele aard dienen te staan, en wel in dezelfde omvang, zodat het totale uitgavenkader niet wordt overschreden?

Nee. De uitgavenkaders worden pas vastgesteld ná doorrekening van het Coalitieakkoord door het Centraal Planbureau. Het publiceren/vaststellen van de uitgavenkaders zal ook dit jaar in de Miljoenennota gebeuren; vanaf dat moment zijn deze leidend in de overheidsfinanciën. Er zijn op dit moment dus nog geen uitgavenkaders, alleen een saldodoelstelling (en begrotingsregels). Deze werkwijze is sinds 1994 bij elke start van een nieuw kabinet gehanteerd en in overeenstemming met de begrotingsregels, zoals die sinds 1994 bij het Rijk gelden.
Bij het opstellen van de Voorjaarsnota en het oplossen van de problematiek van tegenvallers is gekozen voor een mix aan maatregelen: enerzijds zijn er meevallers weggestreept tegen tegenvallers, anderzijds is er ook gekeken naar alternatieve dekking. Een aanzienlijk deel van de EMU-saldoverslechtering voor 2007 is overigens te wijten aan tegenvallende aardgasbaten. Volgens de begrotingsregels komen aardgasbaten altijd direct ten gunste of ten laste van het EMU-saldo. De Voorjaarsnota, die voor 1 juni a.s. naar de Tweede Kamer zal worden gestuurd, zal meer details bevatten over de manier waarop tegenvallers zullen worden opgevangen. Dit is ook de gelegenheid voor de Kamer om inhoudelijk met het kabinet te debatteren.


4
Indien dit niet waar is, is het dan uw bedoeling dat uitgaventegenvallers in 2007 wél ten laste mogen komen van het EMU-saldo onder de conditie dat deze tegenvallers uiterlijk in 2011 zijn verdwenen? Zo ja, op grond waarvan zet u dan de overeengekomen begrotingsregels opzij? Zo ja, herschrijft u hiermee het regeerakkoord, in het bijzonder de financiële uitgangspunten?

Zie antwoord op vraag 3.


5
Waren de huidige uitgaventegenvallers (of een groot deel daarvan) bij u of uw coalitiegenoten bekend ten tijde van de coalitieonderhandelingen? Waarom heeft u destijds de reeds bekende tegenvaller van 800 miljoen 3) niet in het regeerakkoord verwerkt?

De huidige uitgaventegenvallers in 2007 waren, met uitzondering van de 800 miljoen uit de zogenaamde "boedelbrief", niet bekend ten tijde van de coalitieonderhandelingen. Een belangrijk deel van de uitvoeringsproblemen in 2007 zit in de zorgsector (1,2 miljard). Deze gegevens kwamen, door de langzamere informatievoorziening vanuit die sector, pas beschikbaar eind maart/begin april. Van de destijds bekende 800 miljoen is bij de coalitieonderhandelingen afgesproken dat hiervoor dekking gevonden zou worden binnen de departementale begrotingen. De weerslag hiervan zal te vinden zijn in de Voorjaarsnota.


6
Bent u bereid deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden?

Ja.


1) ANP, 24 april 2007

2) ANP, 24 april 2007

3) CPB, `Indicatie van effecten Financieel Kader 2008-2011', pagina 5


---- --