Gemeente Zoetermeer

Sluitende aanpak jongeren werkt

De sluitende aanpak jongeren werkt. De opsporing, registratie en ondersteuning van jongeren zonder startkwalificatie gaat steeds beter. Het aantal (tussen de 650 en 700), dat gemeld wordt als voortijdig schoolverlater, blijft stabiel.

Het college van burgemeester en wethouders heeft, in opdracht van de gemeenteraad, onderzocht waarom jongeren binnen de sluitende aanpak jongeren nog steeds uitvallen en of zij te traceren zijn.

In 2004 startte het project Jongerenaanpak Zoetermeer dat zich richt op het voorkomen en bestrijden van voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkeloosheid. Duurzame en effectieve samenwerking tussen de partners die actief zijn op het terrein van onderwijs, arbeid, inkomen en zorg kan dit bereiken. Het beeld is dat de aanpak niet werkt omdat de afgelopen vier jaar het aantal uitvallers gelijk blijft.

Het onderzoek wijst uit dat jongeren sneller in beeld komen en begeleid worden naar school en werk. Meer dan de helft van de begeleide jongeren stroomt weer snel terug richting het onderwijs. De rest gaat aan het werk of volgt een traject dat tot werk en scholing leidt. Jongeren met meervoudige problematiek worden doorgeleid naar hulpverlenende instanties.

Het college neemt de conclusies van het onderzoek mee in de op te stellen startnotitie Voortijdig Schoolverlaten en legt deze midden 2007 aan de gemeenteraad voor.

Voortijdig schoolverlaten betekent dat een jongere onder de 23 jaar het onderwijs verlaat zonder een startkwalificatie (diploma HAVO, VWO, MBO 2-4).