Belasting op educatief materiaal moet van 19% naar 6%

10.05.2007 / 15:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kennisnet ict op school

Kennisnet ict op school

Belasting op educatief materiaal moet van 19% naar 6%

Waarom heft de overheid nog steeds 19% belasting over digitale lesstof (educatief materiaal op cd-roms of dvd s, terwijl over exact dezelfde inhoud in boekvorm slechts 6% belasting wordt geheven? Aan het woord is Joachim Driessen, directeur van educatieve uitgeverij Malmberg.

Hij deed zijn oproep tijdens een discussiebijeenkomst georganiseerd door Kennisnet Ict op school. Het debat, Ict op school noemt ze een Di-beter, ging over ict en digitale leermiddelen. Aan digitale leermiddelen en digitaal materiaal bestaat in de scholen geen gebrek, aldus Driessen. Scholen hangen vol met digitale schoolborden, ook het educatieve materiaal is ruimschoots voorhanden. We moeten de leraren helpen bij het leren gebruiken van ict in de klas.

PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen constateerde vanuit zijn ervaring als oud-wethouder Den Haag dat scholen niet uitblinken in de implementatie van ict. De politicus verwachtte overigens dat de kosten voor schoolboeken in de lumpsum (gratis schoolboeken) in het voortgezet onderwijs een forse toename van de aanschaf van ict zal laten zien. Als het aan hem ligt, krijgen scholen hiervoor in de toekomst verder ook nog een apart budget.

Overigens kwam uit een enquête onder de aanwezigen naar voren dat het onderwijs vooral gebaat is bij webbased materiaal. Digitaal materiaal dat makkelijk is te actualiseren en dat gewoon vrij op internet beschikbaar komt.

De volgende Di-beters worden georganiseerd op:

06-06-2007 Digitale examens en digitaal toetsen, Studio Dudok in Den Haag 12-09-2007 Ict-geletterdheid, Studio Dudok in Den Haag
21-11-2007 Administratieve lastenverlichting, Studio Dudok in Den Haag