Gemeente Zoetermeer

Gemeente geen bevoegdheid bij aanleg hoogspanningsverbinding buiten Zoetermeers grondgebied

Het ministerie van VROM heeft onlangs een zogenaamde startnotitie voor de milieueffectrapportage voor de 380 kV-hoogspanningsverbinding Wateringen-Zoetermeer van TenneT openbaar gemaakt. Het traject dat deze verbinding volgt was voor enkele inwoners van Zoetermeer aanleiding om hier bezwaar tegen te maken. Na ontvangst van deze opmerkingen heeft de gemeente de afzenders schriftelijk geïnformeerd over de stand van zaken.

Anders dan de naam van het project zou doen vermoeden, ligt het voorkeurstracé van de hoogspanningsverbinding niet op Zoetermeers grondgebied. Wel loopt het zoekgebied voor het tracé voor een deel door Rokkeveen en Lansinghage. De gemeente laat in de schriftelijke reactie verder weten dat het uiterst onaannemelijk is dat het uiteindelijke tracé op het grondgebied van Zoetermeer komt te liggen. TenneT heeft namelijk vastgelegd dat men zich houdt aan de aanbevelingen van Staatssecretaris van VROM voor de elektromagnetische veldsterkte van nieuwe hoogspanningsleidingen dichtbij woningen.

De aanleg van de hoogspanningsleiding is een uitvloeisel van de "Planologische Kernbeslissing Randstad 380kV verbinding". Het Ministerie van Economische Zaken is hiervoor verantwoordelijk en volgt voor de aanleg een rijksprojectprocedure. Volgens deze procedure hebben de lokale overheden hierin weinig tot geen bevoegdheden. Zoetermeer heeft dus geen enkele mogelijkheid om de aanleg van deze verbinding, die buiten het grondgebied van de gemeente komt te liggen, vergunningplichtig te maken.

Het tijdschema van het informatietraject voor de omwonenden van het toekomstig tracé is de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Economische Zaken. De gemeente heeft het ministerie intussen gevraagd ook in Zoetermeer een informatiebijeenkomst te houden. Zodra het ministerie hier positief op reageert, laat de gemeente dit weten.

Net als vele Zoetermeerders ziet de gemeente liever dat het uit een streven naar een verantwoord ruimtegebruik in deze omgeving, de 380kV-verbinding zoveel mogelijk ondergronds komt te liggen. De gemeente heeft de opmerkingen van bezwaarmakers doorgezonden aan het Ministerie.

Tot en met 14 mei a.s. ligt - onder meer bij de afdeling Publiekszaken van het stadhuis - de startnotitie voor de milieueffectrapportage voor deze hoogspanningsverbinding ter inzage.