Ingezonden persbericht


Alcatel-Lucent en Casema voeren succesvolle test uit met geavanceerd Universal WiMAX-netwerk

Proefnetwerk op basis van IEEE 802.16e-2005-standaard in Brabantse Eersel

Rijswijk, Hilversum, 10 mei 2007 ­ Alcatel-Lucent en kabelexploitant Casema hebben een succesvolle test uitgevoerd met een geavanceerd WiMAX Universal-netwerk in Eersel (Noord-Brabant). Casema is de eerste kabelexploitant die WiMAX in Nederland in de praktijk test. Alcatel-Lucent en Casema gebruikten de meest recente versie: Universal WiMAX 802.16e-2005.

Met het proefnetwerk zetten Alcatel-Lucent en Casema de eerste stap om te voldoen aan de groeiende Nederlandse vraag naar draadloze breedbanddiensten vanaf elke locatie. Het netwerk is speciaal opgezet om verschillende applicaties uit het totale raamwerk van het Smart-Homes-project te testen. Dit project heeft als doelstelling om het maatschappelijk welzijn te verbeteren door telecommunicatietechnieken op drie vlakken te verbeteren. Deze aandachtsgebieden zijn videoconferencing/telemedicine voor welzijn en zorg, videosurveillance voor beveiliging en breedbandinternet voor algemene communicatiedoeleinden. Het Smart-Homes-project wordt door het ministerie van Economische Zaken gesubsidieerd.

Alcatel-Lucent begon in januari 2007 met de implementatie van het WiMAX-proefnetwerk in Noord-Brabant. Het bedrijf baseerde het netwerk op de nieuwste WiMAX-standaard (IEEE 802.16e-2005). WiMAX, oftewel Worldwide Interoperability for Microwave Access, is een flexibel inzetbare technologie die een grote dekking van draadloos breedbandinternet mogelijk maakt. Gebruikers kunnen met WiMAX op elke locatie toegang krijgen tot draadloze breedbanddiensten van hoge snelheid en kwaliteit. Dit maakt de breedbandtoegang ook echt 'Universal Wireless'.

"De implementatie van dit WiMAX-testnetwerk speelt een belangrijke rol bij het versneld realiseren van het Smart-Homes-project", zegt Mirko Mensink, directeur Strategie & Partnerschap Management bij Casema. "Zeer binnenkort al profiteren onze klanten overal in Nederland van draadloze breedbanddiensten. We werken hiervoor samen met Alcatel-Lucent, omdat hun oplossing perfect aansluit op de WiMAX Rev-e-standaard. Daarnaast zet het bedrijf zich altijd volledig in om kabelexploitanten de meest geavanceerde diensten te bieden, zodat die kunnen inspelen op de vraag van hun klanten. Bovendien was de oplossing van Alcatel-Lucent direct beschikbaar en eenvoudig te integreren met ons bestaande netwerk."

Alcatel-Lucent bood Casema een complete WiMAX-oplossing die werkt op een frequentie van 2,5 GHz. Tot dit pakket behoren ook apparatuur voor het basisstation, een wireless access controller, een beheer- en onderhoudscentrum en Customer Premises Equipment (CPE). Dit is inclusief CPE voor WiMAX en PCMCIA-kaarten (Personal Computer Memory Card International Association) voor laptops om mobiele gebruikers toegang te bieden tot breedbandinternet. Casema profiteert ook van de technische WiMAX-kennis en de ervaring met integratie van diensten van Alcatel-Lucent.

"Dit proefproject met Casema illustreert het belang dat Alcatel-Lucent hecht aan WiMAX als onderdeel van zijn Universal Broadband Access Strategy", zegt Luc Defieuw, vicepresident Benelux & Scandinavië van Alcatel-Lucent. "WiMAX heeft de potentie om gebruikers te voorzien van hoogwaardige en zeer praktische breedbanddiensten, waar ze zich ook bevinden. Innovatieve serviceproviders als Casema gebruiken deze potentie om zo goed mogelijk te voorzien in de behoefte van hun klanten."

De WiMAX-oplossing van Alcatel-Lucent integreert met de laatste antennetechnologieën, zoals 'Beamforming'*. Dit zorgt ervoor dat het radiosignaal binnenshuis sterker is en dat er minder (oplopend tot 40 procent) zenderstations nodig zijn om de beoogde dekking te realiseren. Ook kan Alcatel-Lucent permanente en verplaatsbare terminals van verschillende CPE-partners gebruiken, waardoor het bedrijf wereldwijde end-to-end oplossingen kan aanbieden. Dit is onderdeel van de Open CPE Policy van Alcatel-Lucent, die erop gericht is om een 'open device ecosystem' te promoten. Op deze manier kunnen klanten de diensten gebruiken met het breedst mogelijke scala van eindgebruikerapparaten die onderling samenwerken.

Alcatel-Lucent is een vooraanstaande WiMAX-leverancier. Meer dan 40 exploitanten wereldwijd gebruiken WiMAX-oplossingen van het bedrijf.

*Beamforming is een Advanced Antenna Technology (AAT) die ervoor zorgt dat de sterkte van radiogolven optimaal is bij de WiMAX-terminals. De technologie stemt de richting van de radiogolven af op de locatie van de bewegende terminals.

###

Over WiMAX
WiMAX 802.16e-2005 is een afkorting van Worldwide Interoperability for Microwave Access. Deze technologie maakt breedband- en spraakverbindingen mogelijk voor vaste, verplaatsbare en mobiele apparatuur in steden en daarbuiten. Voor meer informatie klik hier.

Over Casema
Het in Den Haag gevestigde Casema is met ruim 1,3 miljoen huishoudens als klant een toonaangevende Nederlandse kabelexploitant. In zijn 37-jarige bestaan is Casema verantwoordelijk geweest voor onder andere de totstandkoming van standaardisatie binnen de Europese kabelmarkt en een groot aantal technologische vernieuwingen op het gebied van kabeltelevisie. Casema biedt via zijn moderne netwerk een scala van elektronische diensten en producten, waaronder radio en televisie, digitale radio en televisie, breedbandinternet, IP-televisie, (zakelijke) telefonie en datacommunicatie.