Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 mei 2007

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

inzake zijn voorgenomen reis naar China


1. Bent u op de hoogte van het Amnesty rapport dat claimt dat zowel China als Rusland het VN wapenembargo ten aanzien van Sudan schenden?


2. Wat is uw beoordeling van dit rapport van Amnesty, dat eerdere bevindingen van de VN dat Sudan wapens invliegt in Darfur bevestigt?


3. Hoe beoordeelt u de ontkennende reacties van zowel Rusland als China en in hoeverre acht u deze ontkenningen steekhoudend, niet alleen naar de letter van de sanctiebepalingen, maar ook naar de geest daarvan gezien de verantwoordelijkheid van alle VN lidstaten een einde te maken aan de genocide en de humanitaire crisis in Darfur?


4. Bent u bereid tijdens uw aanstaande reis naar China met name de wapenleveranties, maar ook andere exporten die het regime in Khartoum ondersteunen aan de orde te stellen bij uw Chinese gesprekspartners? Bent u bereid er bij hen op aan te dringen VN sancties te ondersteunen en te voorkomen dat Chinese exporten het regime in Khartoum blijven versterken?


5. Bent u bereid zich uit te spreken voor het behoud van het EU wapenembargo ten aanzien van China en dit ook binnen de EU te bepleiten? Dit niet alleen met het oog op de blijvend zorgwekkende mensenrechtensituatie in China en Tibet, maar ook met het oog op de Chinese steun, juist ook door middel van wapenleveranties, aan regimes in Sudan, Zimbabwe en Birma?


6. Wat is uw algemene beoordeling van de mensenrechtensituatie in China, onder andere met het oog op uitlatingen van de Chinese Minister voor Veiligheid over de noodzaak 'to strike hard at hostile forces at home and abroad, such as ethnic separatists, religious extremists, violent terrorists and 'heretical organizations' like the Falun Gong who carry out destabilizing activities.' Gaat uw zorgen over de onderdrukking van mensenrechtenactivisten aan de Chinese regering overbrengen?


7. Ziet u mogelijkheden om intensivering van de samenwerking tussen CHINA, ASEAN en de EU voor een nieuw gezamenlijk initiatief ten aan zien van politieke hervormingen in Birma voor te stellen in de VN Veiligheidsraad en de voorwaarden voor Chinese steun dan wel onthouding van een veto daarvoor? Dit gezien het belang dat ook China heeft bij vermindering van de grensoverschrijdende problematiek en vergroting van daadwerkelijke stabiliteit aan de Birmese grenzen?


8. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor aanvang van uw reis naar China?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

Zie onder meer 'China, Russia deny weapons breach' www.bbc.co.uk, 08-05-07 'The Olympics countdown - repression of activists overshadows death penalty and media reforms' http://web.amnesty.org/library/Index/ENGASA170152007?open&of=ENG-2AS, 30-04-07