Provincie Drenthe

Intentieverklaring Stedelijke Distributie Groningen en Drenthe - Afspraken over efficiënte bevoorrading winkelcentra 10 May 2007

Vandaag vindt in het provinciehuis in Groningen de ondertekening plaats van de intentieverklaring Stedelijke Distributie Groningen en Drenthe. Het is in Nederland de eerste regio waar op dergelijke schaal spelregels zijn bepaald over de bevoorrading van de winkels en horeca in de centra van de gemeenten. De afspraken maken de distributie in Groningen en Drenthe effectiever, efficiënter en milieuvriendelijker. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel gemeenten als winkeliers. De landelijke commissie Stedelijke Distributie die is ingesteld door de minister, ondersteunt de aanpak in het convenant.

De partijen willen de regels voor de laad- en lostijden in winkelgebieden (de zogenaamde venstertijden) op elkaar afstemmen en voorwaarden opstellen voor uitzonderingen op deze regel. De periode van bevoorrading van winkelcentra in de provincies Groningen en Drenthe is verruimd tot 12.00 uur in de ochtend. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld meer ondernemers gebruik maken van eenzelfde vrachtwagen, waardoor er minder voertuigen in de binnenstad hoeven te rijden. Daarnaast hebben de winkeliers aangeboden om de bevoorrading eerder in de ochtend te laten starten waardoor vrachtauto's de centra ook eerder kunnen verlaten. Ook wil men komen tot een standaard in alle gemeenten voor wat betreft de voertuigeisen, zoals de maximale lengte, breedte of het totaalgewicht van de zware voertuigen. Naast afspraken over efficiency, hebben de logistieke bedrijven de intentie te investeren in nieuw stil en milieuvriendelijk materieel.

Met het maken van deze intentieverklaring zijn zeer diverse partijen bij elkaar gebracht die voorheen niet allemaal met elkaar in gesprek waren. De verklaring geeft de bereidheid aan om naar elkaars belangen, knelpunten en oplossingen te kijken en gezamenlijk acties te ondernemen. De partijen die ondertekend hebben zijn de provincies Groningen en Drenthe, een delegatie namens 35 Groninger en Drentse gemeenten, Eigen Vervoerders Organisatie (EVO), Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), Transport en Logistiek Nederland (TLN), Kamer van Koophandel Groningen en Drenthe en MKB Noord.