CDA

10 mei 2007 - Persbericht - Regionale innovatie enige weg naar groei

Brussel- Globalisering vergt méér regionale ontwikkeling. Europa heeft hier 4,2 miljard Euro voor in Nederland. Deze regionale steun zal in de toekomst worden toegekend op voorwaarde dat regio's op innovatie inzetten. Dit kan het beste bereikt via de kritische massa van 'clusters' tussen industrie en MKB in innovatieve sectoren. Dit zegt CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (innovatie en regionale ontwikkeling) naar aanleiding van de stemming hierover vandaag in het Europees Parlement.

Van Nistelrooij: "In tijden van globalisering geeft dit rapport het recept voor economische ontwikkeling in Nederland : zet in op het ontwikkelen van kritische massa in de regio en concentreer deze innovatie in clusters met industrie en MKB. Dit sluit precies aan bij wat de Adviesraad voor het Wetenschappelijk en Technologiebeleid Minister Van der Hoeven nu aanraadt : innovatiegeld moet tussen industrie en MKB worden ingezet.

Op het voorstel van Van Nistelrooij is door het Europees Parlement het Nederlandse concept van 'Open Innovatie' (samenwerking tussen industrie, MKB en overheden in regionale clusters), het systeem van Innovatievouchers en één loket voor bedrijven voor informatie over clusterwerking in de regio opgenomen". Europa biedt 4,2 miljard Euro aan uit Structuur, R&D en innovatiefondsen voor plannen die door het Innovatieplatform moeten worden uitgewerkt.

In Nederland zien we innovatie-clusters ontstaan : Energy Valley in het noorden, Food Valley in Wageningen, High Tech in Brabant, enz. Kijk naar de plannen van de luchtvaartindustrie met Maintenance Valley in het zuidwesten en Brabant. Het doorgestarte Innovatieplatform in Nederland moet dit nu opnemen", aldus Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij : "Regionale innovatie is het antwoord op de uitdaging van de globalisering. . Europa steunt de regionale en nationale kampioenen. Zij zorgen voor de uitrol van groei in de regio. Het gelijk uitstrooien van ontwikkelingssteun moet stoppen, de rol van het bedrijfsleven moet worden vergroot.