Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (10/5)

OOSTERHOUT NB, 10 mei 2007

Scherm toetsenbord altijd af tijdens invoeren PIN-code

Politie waarschuwt voor fraude tijdens het pinnen

DONGEN: De politie waarschuwt voor fraude bij het opnemen van geld bij geldautomaten en het pinnen. Aanleiding zijn vier aangiften van inwoners van Dongen. Zij meldden de politie dat er onbevoegd grote geldbedragen van hun bankrekeningen waren opgenomen. Uit onderzoek bleek dat de vier gedupeerden op donderdagochtend 3 mei geld opnamen bij de geldautomaat van de ABN-Amro vestiging aan het Looiersplein in Dongen. Enkele dagen daarna volgden grote geldopnamen bij bankeninstellingen in het buitenland (Italië). De politie is in samenwerking met de ABN-Amro en het Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer Zuid een onderzoek begonnen. Het vermoeden bestaat dat de bankpassen van de gedupeerden op dat moment geskimd zijn.

Skimmen is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van PIN-pasgegevens. Daarvoor bewerken criminelen van tevoren de PIN-automaat. De manier waarop dat gebeurt valt bijna niet op. Hierdoor heeft de argeloze klant die een transactie verricht niets in de gaten en merkt ook niet dat zijn of haar gegevens gekopieerd worden. Door een geïnstalleerde minuscule camera of over de schouder mee te kijken tijdens het intoetsen van de PIN-code, bemachtigen de criminelen ook de bijbehorende code. Later wordt de pas dan nagemaakt en kan mét behulp van de PIN-code geld van de betreffende rekening opgenomen worden.

Om dit soort fraude is eenvoudig voorkomen door altijd de hand boven het toetsenbord te houden tijdens het invoeren van de PIN-code. Dat geldt zowel voor geldopnames bij geldautomaten, als bij het elektronisch betalen in bijvoorbeeld winkels en horecagelegenheden. Verder is het belangrijk dat de pinner zich niet laat afleiden en andere mensen op afstand houdt. Bij afwijkende patronen bij een PIN- of geldautomaat is het advies om direct contact op te nemen met de betreffende bank of bedrijf en de politie (0900 8844).

Zakkenrollers actief in winkelcentrum De Els

WAALWIJK: Een 80-jarige Waalwijkse is tijdens het winkelen slachtoffer geworden van zakkenrollers. De dieven sloegen toe op woensdagmiddag 9 mei tussen 14.20 uur en 14.40 uur in winkelcentrum De Els. Het slachtoffer duwde haar man, die in een rolstoel zit. Haar handtas hing aan het handvat van de rolstoel. Tijdens het winkelen sprak een onbekende man haar aan. Kennelijk was dat een afleidingsmanoeuvre, want even later bleek dat haar handtas openstond en haar portefeuille verdwenen was. De vrouw deed aangifte en gaf de politie het signalement van de nog onbekende dader en zijn vrouwelijke handlanger.

Bekeuringen bij snelheidscontroles

RAAMSDONKSVEER: Woensdagmiddag 9 mei hield de politie tussen 13.30 uur en 14.30 uur een snelheidscontrole op de Beethovenlaan in Raamsdonksveer. Er passeerden 40 automobilisten, waarvan er drie te snel reden. De hoogste snelheid bedroeg 72 km/u, terwijl ter plaatse maximaal 50 km/u gereden mag worden. Dat leverde de verdachte een boete van 107,- op. Alle overtreders kregen meteen hun bekeuring uitgereikt.

DONGEN: Op verzoek van omwonenden organiseerden de wijkagenten op woensdagmiddag 9 mei snelheidscontroles op de Procureurweg en de Klein Dongenseweg. Op de Procureurweg is een snelheidovertreder betrapt en bekeurd. Op de Klein Dongenseweg waren maar liefst 42 passerende automobilisten in overtreding. Een motorrijder maakte het erg bont. De man reed met 98 km/u op een plek waar 50 km/u is toegestaan. Voor deze forse overtreding zal de Officier van Justitie een boetebedrag vaststellen of de zaak aan de rechter voorleggen. Na de bekeuringsituatie trok de motorrijder provocerend snel op en werd opnieuw geklokt. Dit keer reed hij 74 km/u.
Buurtbewoners spraken de agenten aan en waren blij dat de politie optrad tegen de overlast van snelheidsovertreders.

Snelheidscontroles vinden plaats op locaties waar doorgaans de maximale snelheid (fors) wordt overschreden. Harder rijden dan de toegestane snelheid levert gevaarlijke situaties op in het verkeer en maakt nog steeds onnodig veel slachtoffers.

Schennispleger actief in Dongen

DONGEN: Donderdagmiddag 10 mei is een 65-jarige vrouw slachtoffer geworden van een exhibitionist. De nog onbekende man benaderde de vrouw in het bosgebied aan de Doelstraat, op pad nabij de tennisbanen. De vrouw liet daar rond 13.45 uur haar hond uit. De nog onbekende man zat daar op een bankje pornografische lectuur te lezen. Hij sprak de vrouw aan en toonde daarbij zijn geslachtsdeel. Zij ging er snel vandoor en informeerde de politie. Agenten hebben, aan de hand van het signalement, de omgeving doorzocht maar de verdachte niet meer aangetroffen. Daarna bezochten de agenten de meldster. Op basis van het door haar opgegeven signalement wordt een nader onderzoek ingesteld.

Auteur: Jeroen Steenmeijer