Politie Midden- en West Brabant

Politie waarschuwt voor fraude tijdens het pinnen

DONGEN, 10 mei 2007

Scherm toetsenbord altijd af tijdens invoeren PIN-code

Politie waarschuwt voor fraude tijdens het pinnen

DONGEN: De politie waarschuwt voor fraude bij het opnemen van geld bij geldautomaten en het pinnen. Aanleiding zijn vier aangiften van inwoners van Dongen. Zij meldden de politie dat er onbevoegd grote geldbedragen van hun bankrekeningen waren opgenomen. Uit onderzoek bleek dat de vier gedupeerden op donderdagochtend 3 mei geld opnamen bij de geldautomaat van de ABN-Amro vestiging aan het Looiersplein in Dongen. Enkele dagen daarna volgden grote geldopnamen bij bankeninstellingen in het buitenland (Italië). De politie is in samenwerking met de ABN-Amro en het Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer Zuid een onderzoek begonnen. Het vermoeden bestaat dat de bankpassen van de gedupeerden op dat moment geskimd zijn.

Skimmen is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van PIN-pasgegevens. Daarvoor bewerken criminelen van tevoren de PIN-automaat. De manier waarop dat gebeurt valt bijna niet op. Hierdoor heeft de argeloze klant die een transactie verricht niets in de gaten en merkt ook niet dat zijn of haar gegevens gekopieerd worden. Door een geïnstalleerde minuscule camera of over de schouder mee te kijken tijdens het intoetsen van de PIN-code, bemachtigen de criminelen ook de bijbehorende code. Later wordt de pas dan nagemaakt en kan mét behulp van de PIN-code geld van de betreffende rekening opgenomen worden.

Om dit soort fraude is eenvoudig voorkomen door altijd de hand boven het toetsenbord te houden tijdens het invoeren van de PIN-code. Dat geldt zowel voor geldopnames bij geldautomaten, als bij het elektronisch betalen in bijvoorbeeld winkels en horecagelegenheden. Verder is het belangrijk dat de pinner zich niet laat afleiden en andere mensen op afstand houdt. Bij afwijkende patronen bij een PIN- of geldautomaat is het advies om direct contact op te nemen met de betreffende bank of bedrijf en de politie (0900 8844).

Auteur: Jeroen Steenmeijer