Openbaar Ministerie

OM eist 12 jaar gevangenisstraf voor moord Asingastraat

Groningen, 10 mei 2007

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagochtend twaalf jaar gevangenisstraf geëist tijdens de rechtzaak tegen een 24-jarige hoofdverdachte. De man wordt ervan verdacht dat hij op 28 juli 2006 een toen 27-jarige man uit Groningen in de Asingastraat te Groningen heeft vermoord.

De verdachte was in eerste instantie slachtoffer geworden van een ripdeal door de 27-jarige Stadjer. Hij is vervolgens met een honkbalknuppel op zoek gegaan naar het later slachtoffer. Beiden troffen elkaar in de Asingastraat. In eerste instantie trok het slachtoffer een mes, maar wisten twee getuigen de zaak te sussen. Het mes werd vervolgens door het slachtoffer in de broeksband gestopt. Plotseling haalde de verdachte met de knuppel uit en hij liet het slachtoffer zwaar gewond achter na hem meerdere klappen te hebben gegeven. Korte tijd later overleed de Stadjer in het ziekenhuis.

De officier van justitie is van mening dat de moord wettig en overtuigend kan worden bewezen. De verdachte heeft het slachtoffer actief met een honkbalknuppel opgezocht. Tijdens de rechtzitting verklaarde de verdachte bovendien dat hij voor en tijdens het incident alleen teleurgesteld was en steeds beheerst heeft gehandeld. Hij deelde plotseling de eerste klap met de honkbalknuppel uit. Tussen de eerste klap en de daarop volgende klappen heeft de verdachte de tijd gehad om zich te bezinnen of hij meer klappen zou uitdelen. Daar hij zich kalm en beheerst voelde tijdens het incident acht het OM de voorbedachte rade bewezen. De officier van justitie weerlegde de mogelijkheid van noodweer bij de verdachte met vier argumenten. Allereerst speelt het feit mee dat de verdachte zelf op zoek is gegaan naar de Stadjer. Ten tweede is vastgesteld dat het slachtoffer zijn mes heeft weggestopt in de broeksband. Ook staat vast dat beiden mannen daarna nog zoân vijf minuten met elkaar hebben gesproken. Uiteindelijk heeft de verdachte vrij plotseling met de knuppel uitgehaald.

Bij de eis van twaalf jaar gevangenisstraf heeft het OM rekening gehouden met de aard en de ernst van de feiten een rol. Ook telt mee dat het slachtoffer op straat werd gedood, waardoor diverse mensen ongewild getuige zijn geweest van het ernstige misdrijf. Verder speelt zijn volledige toerekeningsvatbaarheid een rol bij de strafmaat. Ten slotte is rekening gehouden met het feit dat hij niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest.