Nederlandse Vereniging van Banken

publicatiedatum: 10 mei 2007

Banken positief over voorstel PvdA en VVD voor eigenwoning sparen

De Nederlandse Vereniging van Banken is zeer positief over het initiatief wetsvoorstel van PvdA en VVD over eigenwoning sparen. Het gewijzigde voorstel biedt de consument een ruimere keuzevrijheid, beter inzicht in het product en lagere kosten. Daarbij wordt het voor een bredere groep mogelijk om voortaan ook bij een bank fiscaal aantrekkelijk te kunnen sparen voor pensioen of eigen woning. De NVB hoopt dan ook dat het wetsvoorstel ook inderdaad een succes wordt en liefst per 1 januari 2008 kan worden ingevoerd.

Een nieuw product kan alleen succesvol zijn als dit echt aantrekkelijk is voor de consument. Concreet betekent dit: een begrijpelijk product, duidelijke fiscale voordelen en maximale zekerheid over de bestendigheid van die voordelen. Voor een eenduidig begrip bij de burger van fiscaal gefaciliteerd banksparen pleit de NVB er voor de nieuwe bankspaarproducten dezelfde beleggingsmogelijkheden te geven als de levensloopregeling: rentedragend sparen, beleggen via een beleggingsinstelling en/of beleggen in effecten. Veel hangt af van de invoeringsdatum van 1 januari 2008. Op dit moment is niet duidelijk of de Tweede Kamer op tijd kan beslissen over dit wetsvoorstel. Daardoor kunnen de banken zich niet goed voorbereiden.

De NVB is kritisch over het (dekkings)voorstel tot bevriezing van de maximale fiscale vrijstelling voor de spaarrekening respectievelijk kapitaalverzekering eigen woning, aangezien dat in de praktijk betekent dat de voordelen voor de consument op termijn door de alsmaar stijgende waarde van huizen steeds verder zullen worden uitgehold. Bovendien kunnen bestaande polishouders van een kapitaalverzekering eigen woning door die maatregel worden benadeeld. De NVB deelt de mening dat oplossing gevonden moet worden voor het (dekkings)voorstel.

Klik hier voor het NVB commentaar op het wetsvoorstel Depla / Blok (pdf-file)


---