Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 mei 2007

Vragen van het lid Heijnen (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over zogenaamde spookraadsleden


1. Kent u de inhoud van de motie die de Gemeenteraad van Leiderdorp maandag 7 mei jl. aangenomen heeft waarin u opgeroepen wordt om de wettelijke mogelijkheden aan te passen om op te kunnen treden tegen volksvertegenwoordigers die hun verantwoordelijkheden niet oppakken en veelvuldig bij vergaderingen afwezig zijn, zgn."spookraadsleden"?


2. Bent u bereid om tegemoet te komen aan het verzoek van de gemeente Leiderdorp? Zo ja, op welke termijn en manier? Zo nee, waarom niet?


3. Wilt u in dit verband nagaan hoeveel "spookraadsleden" er naar schatting in Nederland zijn en deze informatie aan de Kamer doen toekomen?


4. Kunt u aangeven welk bedrag er naar schatting aan raadsvergoedingen c.a. gemoeid gaat met "spookraadsleden"?


5. Wilt u nagaan of het probleem van plichtsverzakende gekozen vertegenwoordigers ook speelt in Provinciale Staten en de Kamer deze informatie doen toekomen? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u met mij van oordeel dat zelfs een beperkt aantal plichtsverzakende raadsleden het vertrouwen in de lokale democratie ondermijnt en daarmee een smet werpt op de overgrote meerderheid van hardwerkende gemeenteraadsleden? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo nee, waarom niet?

Website www.leiderdorp.nl

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 104
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

Website www.leiderdorp.nl