Universiteit van Amsterdam

Hoogleraarsbenoemingen UvA

Dr. A. Klinkert (1960) is per 1 mei 2007 benoemd tot hoogleraar Militaire geschiedenis, in het bijzonder die van Nederland, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij volgt hiermee prof. dr. Ger Teitler op, die met emeritaat ging.

Wim Klinkert is gespecialiseerd in de Nederlandse militaire geschiedenis tussen 1870 en 1945. Als hoogleraar aan de UvA gaat hij zich vooral bezighouden met het verzorgen van onderwijs en het begeleiden van promovendi en masterstudenten Militaire geschiedenis. Klinkert is sinds 1992 als universitair hoofddocent militaire geschiedenis verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Zijn benoeming aan de UvA verstevigt de band tussen de bachelorstudierichting Krijgswetenschappen van de NLDA en het masterprogramma Militaire geschiedenis (Krijgswetenschappen) aan de UvA. Klinkert is in deeltijd benoemd; hij zal een dag per week bij de UvA aanwezig zijn.

Klinkert studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden, met als specialisatie vaderlandse geschiedenis. Na zijn afstuderen vervulde hij vanaf 1985 zijn dienstplicht als ROAG (reserve-officier academisch gevormd) aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Zo kwam hij in aanraking met militaire geschiedenis. Na zijn diensttijd zette hij dit voort als docent aan de KMA in de rang van luitenant (KVV). Als zodanig promoveerde hij in 1992 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Het vaderland verdedigd. Plannen en opvattingen over de verdediging van Nederland 1874-1914.

In zijn publicaties richt Klinkert zich op aspecten van de Nederlandse militaire geschiedenis tussen 1870 en 1945, de Brabantse militaire geschiedenis en de geschiedenis van het militair onderwijs. Hij werkte onder andere mee aan De bevrijding van Nederland 1944-1945 (1995), Militaire strategie (2002) en Studeren in uniform. 175 jaar KMA (2003). Daarnaast leidde hij vele 'battlefieldtours' - voor militaire onderwijsinstellingen en militaire eenheden - naar de slagvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in binnen- en buitenland. Zijn huidige onderzoeksspecialisatie is de Eerste Wereldoorlog.

Aan de KMA is Klinkert in verschillende adviserende en ondersteunende functies actief in het Cadettencorps. In 1998 werd hij erelid van het Cadettencorps. Ook is hij betrokken bij de Stichting Menno van Coehoorn, en was hij redactielid van verschillende historische jaarboeken en tijdschriften.

Dr. ing. A.H.C. van Kampen (1967) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Biologische en Biomedische informatiewetenschappen, in het bijzonder Medische Bioinformatica, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege het Genootschap tot Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde.

Een belangrijk deel van het onderzoek van Antoine van Kampen betreft het ontwikkelen van bio-informaticamethodieken voor de analyse en interpretatie van grote en complexe sets van meetgegevens zoals afkomstig van microarraystudies. Het gebruik van publieke biologische, biomedische en literatuurdatabases speelt hierbij een belangrijke rol. Een specifiek project zal gericht zijn op de ontwikkeling van kennisdatabases voor de representatie en presentatie van biologische en biomedische informatie voor geselecteerde biologische processen en geassocieerde aandoeningen. Deze kennisdatabases zullen in de toekomst behulpzaam zijn bij de analyse en interpretatie van experimentele data. Bovendien stelt zo'n database onderzoekers, artsen, patiënten en andere geïnteresseerden in staat om relevante informatie op een gestructureerde manier en op verschillende niveaus te doorzoeken en op deze manier inzicht te krijgen in vaak complexe materie. Als onderdeel van dit onderzoek zal waar mogelijk verdere invulling worden gegeven aan het concept van e-bioscience: wetenschappelijke projecten binnen het domein van de levenswetenschappen die worden uitgevoerd in samenwerkingsverbanden en waarbij geavanceerde (GRID-) technologieën uit de informatica en ICT worden gebruikt.

Van Kampen is sinds juni 2006 universitair hoofddocent bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) en is groepsleider van het Bioinformatica Laboratorium van het AMC, dat hij in 1997 initieerde. Sinds maart 2006 is hij tevens wetenschappelijk directeur van het Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC). Per juni 2007 gaat hij vanwege zijn benoeming een deel van zijn werkzaamheden uitvoeren bij het Swammerdam Institute for Life Sciences van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA. Van Kampen zal zich inzetten om de samenwerking tussen de verschillende (bio)informaticagroepen van de FNWI en het AMC verder vorm te geven teneinde het biologisch en biomedisch onderzoek te versterken.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.