SGP


SGP » jongeren >>
10 - 05 - 07 | Geslachtstest baby's


1 Hebt u kennis genomen van het bericht dat er via internet een test verkrijgbaar is op basis waarvan ouders het geslacht van hun kind kunnen vaststellen?


2 Wat vindt u van deze test? Is er bij het uitvoeren en interpreteren van deze test ook sprake van medische begeleiding? Zo niet, hoe oordeelt u over het ontbreken daarvan?


3 Hoe oordeelt u over het gegeven dat met behulp van deze test kan worden vastgesteld dat een kind niet het door de ouders gewenste geslacht heeft als gevolg waarvan ouders zouden kunnen besluiten om over te gaan tot een abortus op basis van het geslacht?


4 Is een dergelijke abortus op basis van de Wet afbreking zwangerschap toegestaan in het licht van de uitleg van het begrip noodsituatie? Is de staatssecretaris met ons van mening dat een niet-gewenst geslacht geen noodsituatie in de zin van de Waz kan opleveren?


5 Hoe beoordeelt u de mogelijkheid van selectie op basis van het geslacht in het licht van het standpunt van uw voorganger dat selectie op basis van het geslacht om niet-medische redenen onaanvaardbaar is?


6 Is naar uw mening het verbod uit artikel 26 van de Embryowet om handelingen te verrichten met een embryo met het oogmerk het geslacht van een toekomstig kind te kunnen kiezen ook van toepassing op abortus als gevolg van deze via internet aangeboden test? Kan op basis van dit verbod worden opgetreden tegen het aanbieden van deze test?


7 Op welke manier denkt u te kunnen waarborgen dat er geen abortussen zullen plaatsvinden op basis van deze test of andere methoden om het geslacht van het kind vast te kunnen stellen? Zijn er nationaal en internationaal voldoende mogelijkheden om hier tegen op te kunnen treden? Bent u anders bereid om zich op (inter)nationaal niveau in te zetten om het gebruik van deze test tegen te gaan?

âGeslachtstest baby is via internet te koopâ, Nederlands Dagblad, 9 mei 2007

Kamerstukken II, 2005-2006, 30300 XVI, 136.

Geslachtstest baby's