Casema

PLATTELAND KRIJGT DIGITALE THUISZORG EN BEVEILIGING DANKZIJ DRAADLOOS BREEDBAND 10-05-2007 | 10:29

Als eerste operator in Nederland realiseert kabelbedrijf Casema op het Brabantse platteland nabij Eindhoven een proef met mobiel breedband internet, digitale thuiszorg en camerabeveiliging via WiMAX. WiMAX is draadloos breedband en wordt gezien als de mogelijke opvolger van UMTS. WiMAX biedt het allernieuwste op het gebied van multimediale mobiele techniek. De praktijkproef levert Casema inzicht in het âgedragâ van een mobiel WiMAX-netwerk waarop allerlei toepassingen draaien. De deelnemende partijen Casema, Alcatel-Lucent, Smart-Homes, Meavita, Impact en FeelSafe Vision willen de ervaringen die zij hierbij opdoen in de toekomst gebruiken bij grootschalige WiMAX-projecten. VVD-kamerlid Charlie Aptroot en de burgmeester van Eersel, mevrouw Houben-Sipman, namen vandaag de proef op de som.

Thuiszorg op het platteland met draadloze beeldverbinding

Via het Casema WiMAXânetwerk levert zorginstelling Meavita thuiszorg op afstand aan hulpbehoevende ouderen op het platteland van de gemeente Eersel. Een diabetes-arts houdt vanuit Den Haag via een videoverbinding spreekuur en controleert bloedwaarden van zijn patiënten in Eersel. Meavita zegt dat de WiMAX-verbinding een belangrijke rol speelt om âthuiszorg op afstandâ ook aan te bieden op plaatsen waar geen breedband is, zoals het platteland. Ouderen op het platteland kunnen zo langer thuis blijven wonen. De zorgverlening door Meavita is mede mogelijk gemaakt dankzij Stichting Smart-Homes, die domotica-toepassingen stimuleert. Impact levert de benodigde technologie (set top box) voor interactieve communicatie via televisie, internet en het mobiele WiMAX-netwerk.

Draadloze beveiliging landbouwwerktuigen

Kostbare landbouwmachines van de Werktuigencoöperatie op het platteland van Eersel worden met digitale cameraâs beveiligd die via WiMAX in verbinding staan met de meldkamer van beveiligingsbedrijf FeelSafe Vision in Raamsdonksveer. De werktuigcoöperatie was voorheen geregeld doelwit van inbrekers, doordat camerabeveiliging op afstand niet mogelijk was. Nu krijgt de meldkamer direct een beeldsignaal als er iets loos is en kan de politie onmiddellijk worden gewaarschuwd. FeelSafe Vision ziet dankzij WiMAX een uitbreiding van haar markt, doordat zij ook objecten kan beveiligen waar zonder WiMAX geen breedbandaansluiting is.

Jongeren eindelijk snel internet

Enkele tientallen jongeren uit Eersel maken ook kennis met breedband-internet via WiMAX. Ze hebben een WiMAX-kaart gekregen voor hun laptop, zodat ook zij nu muziek en films kunnen downloaden, (video-)chatten en online gamen. Populaire toepassingen die veel bandbreedte vragen.

WiMAX als opvolger van UMTS

WiMAX wordt algemeen gezien als de mogelijke opvolger van UMTS. Deze nieuwe technologie voor (mobiel) draadloos breedband bereikt snelheden die 13 keer hoger liggen dan UMTS. Vanwege het succes van de technologie zijn de productievolumes van WiMAX apparatuur zeer groot, waardoor de prijzen laag zijn. De aanleg van een WiMAX-netwerk is mede daardoor relatief goedkoop. WiMAX is volledig gebaseerd het Internet Protocol. Het aansluiten van applicicaties via WiMAX en het integreren van WiMAX met andere IP-netwerken is veel eenvoudiger. Anders dan UMTS is WiMAX als standaard wereldwijd geaccepteerd. De Koreaanse hoofdstad Seoul bijvoorbeeld beschikt reeds over een compleet dekkend netwerk dat met WiMAX-technologie opereert.

Strategie Casema: een datasfeer boven Nederland

Met het WiMAX-netwerk in het Brabantse Eersel laat Casema niet alleen de nieuwe infrastructuur zien, maar ook innovatieve diensten die hierop geleverd kunnen worden. Meavita en FeelSafe Vision zijn marktpartijen met een serieuze interesse. Met het WiMAX-netwerk verwacht Casema een sterke positie te hebben bij de veiling van WiMAX-licenties later dit jaar door het Ministerie van Economische Zaken. Innovatie zal bij deze veiling een belangrijke gunningsvoorwaarde zijn. De strategie van Casema is erop gericht om haar (zakelijke) klanten informatiediensten en infotainment te kunnen aanbieden op het moment dat de klant dat wil, op de plaats waar hij zich op dat moment bevindt en met het apparaat waarmee hij dat wil. Het ligt dan ook voor de hand naast een vaste verbinding ook een mobiele breedbandverbinding aan te bieden. Het uitrollen van een WiMAX-netwerk over Nederland past in deze strategie. Consumenten en bedrijven krijgen daarmee â waar ze zich ook in Nederland bevinden â toegang tot een âdatasfeerâ waaruit ze de dienst van hun keuze kunnen âplukkenâ.