FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: actiedreiging leidt tot akkoord in scheepsbenodigdhedenbranche

Vannacht is onder dreiging van het ultimatum dat vanochtend zou aflopen, een principeakkoord bereikt in de
scheepsbenodigdhedenbranche. FNV Bondgenoten had de werkgevers tot vanochtend 7 uur gegeven om aan zijn eisen voor een nieuwe cao tegemoet te komen, anders zouden acties uitbreken.

Die dreiging bleek voldoende. Nu ligt er een akkoord waarin onder andere is afgesproken dat de 1300 werknemers in de sector de komende twee jaar twee keer een loonsverhoging van 3% krijgen. Ook krijgen ze eenmalige uitkering van 1% en wordt de WGA- premie niet op hen verhaald.

Bestuurder Jeanette Brouwer van FNV Bondgenoten is tevreden: "Waar we eerst afstevenden op een ramkoers, gooiden de werkgevers het opeens over een andere boeg. Ze zijn niet alleen wat betreft de loonsverhoging over de brug gekomen, maar ze hebben ook hun voorstel over flexibilisering van uren van tafel gehaald".

In de branche zeilmakerijen, dekkledenvervaardiging, dekkledenverhuur, scheepstuigerijen en scheepsbenodigdheden werken circa 1.300 mensen. Met name in de regio's Rotterdam en Friesland is een groot aantal bedrijven gevestigd. Grote bedrijven in de branche zijn Kwint (vestigingen in Groningen en Rotterdam), Mennens (diverse vestigingen in het land), Lammerts en Van Bueren in Utrecht, De Vries in Lemmer en Wiefferink in Oldenzaal.

---