Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland helpt in strijd tegen armoede

10-05-2007 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vandaag heeft Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) `Resultaten in Ontwikkeling, 2005-2006' naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze tweede Resultatenrapportage over ontwikkelingssamenwerking maakt duidelijk dat met goede ontwikkelingssamenwerking belangrijke resultaten zijn te boeken en hethalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen dichterbij komt.

Minister Koenders in een toelichting: "Ik vind de Resultaten Rapportagebelangrijk voor het afleggen van rekenschap aan het parlement en de Nederlandsesamenleving. Door concrete resultaten zichtbaar te maken komtontwikkelingssamenwerking ook tot leven."

De vele voorbeelden laten zien in welke landen Nederland samenwerkt in de strijd tegen armoede. Hoe de Nederlandse inzet er precies uitziet wordt duidelijk, evenals wat daarmee wordt bereikt op de korte en langere termijn. De rapportage geeft ook aan welke hordes nog moeten worden genomen.

Positieve resultaten zijn geboekt op het gebied van basisonderwijs. In Uganda en Zambia gaan nu veel meer jongens en meisjes naar school. Minder goed zijn de resultaten als het gaat om gezondheidszorg voor moeder en kind. "Er zal nog meer geld en aandacht nodig zijn voor basisgezondheidszorg om ook de moeder- en kindsterfte terug te dringen," concludeert minister Koenders.

Deze tweede Resultaten Rapportage gaat breder en dieper dan de eerste uitgave. Er is dit keer niet alleen gekeken naar de hulp van Nederland direct aan het partnerland (bilateraal), maar ook naar de hulp via de internationale organisaties en instellingen (multilateraal). Voor het eerst is er ruime aandacht voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden. Economische groei, zowel in de stad als op het platteland, zorgt voor werkgelegenheid en inkomen. Dit is cruciaal om armoede terug te dringen. Economische ontwikkeling vormt de basis voor elk land om op eigen benen te kunnen staan. Een goed voorbeeld is Vietnam, dat zich in razend tempo ontwikkelt.

Uit het rapport blijkt dat de beste resultaten gehaald worden in relatief veilige, stedelijke gebieden. Minister Koenders in zijn toelichting: "Willen we de versnelling inzetten om de Millennium Ontwikkelingsdoelen, halvering van de armoede in 2015, wereldwijd dichterbij te brengen, dan is de meeste winst te boeken in Afrika, ook in landen waar het conflict net is beëindigd en in moeilijk bereikbare gebieden."