Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand in spoelkeuken Tweede kamer

Den Haag 10 mei 2007

Brand in bedrijfskeuken van de Tweede Kamer

Vanmiddag om vijf over één is door onbekende oorzaak brand ontstaan in een deel van het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Uit dat gebouwdeel zijn honderdvijftig personen ontruimd die daardoor tijdelijk op straat kwamen te staan. Vijf medewerkers van het restaurant hadden rook ingeademd en werden door ambulancepersoneel behandeld.

De brand is door onbekende oorzaak ontstaan in de spoelkeuken van het bedrijfsrestaurant op de 3e verdieping van de nieuwbouw. Een medewerker van het restaurant ontdekte de brand en melde dit bij Bedrijfshulpverlenings-organisatie (BHV). Deze kwam snel in actie en ontruimde ongeveer honderdvijftig personen uit een gedeelte van de nieuwbouw waarvan de toegang zich bevind aan het Plein. Gelijktijdig startte de BHV-organisatie met het blussen van de brand en maakte daarbij gebruik van de aanwezige blusmiddelen. Tijdens deze blusactie kon men niet voorkomen dat de sprinklerinstallatie door de temperatuur van de rook werd geactiveerd. De BHV die zich zeer professioneel opstelde wist de brandweer naar de locatie te begeleiden waarna de brand snel kon worden geblust. Om vijf voor half twee was de brand onder controle en kon het sein brand meester worden gegeven. Mede door het snel reageren van de BHV-organisatie en de sprinklerinstallatie bleef de brand klein en beheersbaar.

Vijf medewerkers van het restaurant hadden rook ingeademd en zijn hiervoor door ambulancepersoneel behandeld. Nadat de brandweer de verdiepingen in samenwerking met de BHV-organisatie had geventileerd konden de medewerkers, die zich buiten het gebouw hadden verzameld, weer terug naar hun werkplek.

Door verspreiding van rook en bluswater is de schade aan het restaurant aanzienlijk