ROBA®-sheavestop: veiligheidsrem voor oude liftsystemen


HENGELO, 20070510 -- De Liftenrichtlijn 95/16/EG geeft essentiële veiligheidseisen betreffende het ontwerp, de bouw en certificatie van liften en is mede van toepassing op veiligheidscomponenten. Mayr antriebstechnik heeft een veiligheidsrem ontwikkeld die relatief eenvoudig achteraf in oude liftinstallaties kan worden aangebouwd. Deze zogeheten ROBA®-sheavestop dient als tweede rem om de veiligheid voor de vang naar boven te waarborgen. De ROBA®-sheavestop wordt in Nederland verkocht door Groneman B.V. in Hengelo.

Voor de vang naar boven is een veiligheidsinrichting voor de opgaande liftkooi tegen te hoge snelheden noodzakelijk. De ROBA®-sheavestop biedt voordelen ten opzichte van een kabelrem of vanginrichting voor wat betreft veiligheid en kosten. Een kabelrem en vanginrichting treedt pas in werking als 115% van de nominale snelheid is bereikt. De ROBA®-sheavestop werkt bij elke stop. Ook wanneer een aandrijfcomponent uitvalt, houdt de veiligheidsrem de liftkooi in positie, onafhankelijk van de snelheid die de lift op dat moment heeft.

De ROBA®-sheavestop is een enkele veerdrukrem overeenkomstig EN 81 en werkt volgens het fail-safe principe. Dit wil zeggen dat deze rem in stroomloze toestand gesloten is en daarmee aan hoge veiligheidseisen voldoet. Als er stroom op de rem komt, wordt een magneetveld opgebouwd waardoor een ankerschijf wordt aangetrokken die de rotor met de frictieschijven vrijgeeft. De rem kan desgewenst worden voorzien van een luchtcontrolesysteem. De rem is uitgevoerd met een speciale geluidsdemping waarbij het geluid zelfs na miljoenen schakelingen niet meer dan 60dB(A) bedraagt.

De ROBA®-sheavestop is compact en eenvoudig te monteren en te bedienen.
De luchtspleet wordt van te voren ingesteld en hoeft niet nagesteld te worden. Hierdoor zijn storingen door bedienings- of instelfouten uitgesloten. Bovendien is deze rem vrijwel onderhoudsvrij. Het onderhoud beperkt zich tot inspectie van de frictieschrijven. Het frictiemateriaal is overigens uiterst slijtvast en heeft een lange levensduur.

De ROBA®-sheavestop voorkomt dat de complete aandrijfeenheid van een liftinstallatie moet worden vervangen. Ze wordt toegepast in liftinstallaties met een losgelagerde aandrijfschijf. Met de aanbouw van deze aanvullende veiligheidsrem direct aan de aandrijfschijf van de lift wordt de liftinstallatie aan de veiligheidsnormen aangepast..





Groneman B.V.