Gemeente Breda

Tracks: gemeente biedt jongeren spoor naar cultuur en werk

Breda wil jongeren letterlijk en figuurlijk meer ruimte geven zich op cultureel gebied te ontwikkelen. Daarom gaat na de zomervakantie het project Tracks van start.

Er komt een projectleider die samen met jongeren aan de slag gaat in ruimten in de voormalige fabriek van Klavers Jansen aan de Speelhuislaan. Het doel van Tracks is dat jongeren niet alleen hun talenten ontwikkelen, maar daarmee ook hun brood kunnen verdienen. Zelfstandig ondernemerschap dus.

De gemeente richt zich op een groep jongeren die nu niet bereikt wordt door het reguliere jongerenwerk. Het is de bedoeling dat zij samen met de projectleider gaan bepalen hoe het aanbod van Tracks er uit gaat zien. Het kan gaan om diverse cultuuruitingen als dance, rap of toneel, maar ook om vormen die op straat ontstaan en waarvoor nog geen instituten zijn waar een opleiding te volgen is. Waar kun je bijvoorbeeld DJ worden? Je leert het van elkaar. Als je goed bent, breek je door en kun je er je geld mee verdienen. In samenspraak met de jongeren zal voor Tracks ruimte in het complex van Klavers Jansen worden gehuurd die door de jongeren zelf wordt opgeknapt, ingericht en in gebruik genomen.

Jongerenparticipatie

In oktober vorig jaar heeft het college het Stappenplan Onderzoek Jongerenruimte Spoorzone vastgesteld. Daarin beloofde het college de gemeenteraad te onderzoeken of er behoefte is aan een ruimte voor jongeren in de Spoorzone. Uit het onderzoek is gebleken dat zowel jongeren als organisaties die op hen gericht zijn enthousiast zijn over deze vorm van jongerenparticipatie.

De projectleider wordt tot en met 2008 benoemd en ondersteund door de Stichting Urban Brabant, in nauwe samenwerking met Vertizontaal. De gemeente vindt het belangrijk dat bij het ontwikkelen van activiteiten organisaties als Loads, Bloos, Dundas, Scene en Mezz vanaf het begin worden betrokken. Enerzijds om een passend aanbod voor jongeren te ontwikkelen, anderzijds om dubbelingen te voorkomen en beschikbare ruimte en financiën zo optimaal mogelijk in te zetten. Daarom komt er ook een klankbordgroep.

Tracks betekent sporen. Een verwijzing naar de Spoorzone, maar de naam verwijst ook naar het vinden van een spoor om met je toekomst aan de slag te gaan, verder gaan met de dingen die je goed doet en die te ontwikkelen.

De gemeente reserveert tot en met 2010 387.570,- voor Tracks.