Gemeente Breda

Aanpak van drugspanden en hennepkwekerijen werpt vruchten af

De gezamenlijke aanpak van drugspanden en hennepkwekerijen werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit een evaluatie over het jaar 2006 van het Convenant Aanpak Drugsoverlast.

In dit convenant staan de afspraken over de aanpak van drugshandel en de exploitatie van hennepkwekerijen. Dat convenant werd op 24 september 2004 ondertekend door gemeente, politie, openbaar ministerie, de drie woningcorporaties WonenBreburg, Laurentius en Singelveste, Meeùs Vastgoedmanagement Zuid BV en Essent Netwerk BV.

Uit de evaluatie blijkt, dat de convenantpartners tevreden zijn over de onderlinge samenwerking, de afstemming en de nakoming van de gemaakte afspraken. Alle partners namen hun verantwoordelijkheid als er een hennepkwekerij werd aangetroffen. Zo maakte de politie proces-verbaal op en sloot Essent de elektriciteit van betrokkene af. Daarnaast werd waar nodig aangifte gedaan van strafbare feiten, zoals belastingontduiking, diefstal van elektriciteit en uitkeringsfraude. De corporaties en Meeùs startten procedures tot ontbinding van de huurovereenkomst bij woningen. Het OM zorgde voor de strafrechtelijke afhandeling. De hennepkwekerijen werden - in opdracht van gemeente, corporaties of Meeùs ontmanteld.

Vorig jaar konden er 93 hennepkwekerijen worden ontmanteld. Daarvan waren er 49 gevestigd in huurwoningen, waarbij in bijna alle gevallen werd overgegaan tot beëindiging van de huurovereenkomst. In 34 gevallen gingen de huurders na aanschrijving door de woningcorporaties zelf over tot ontruiming van de woning. In vijftien gevallen werd een juridische procedure gevolgd en stelde de rechter de verhuurders in het gelijk. Drie procedures lopen nog. De overige 44 ontmantelde hennepkwekerijen werden aangetroffen op woonwagencentra, in loodsen en fabriekshallen en in een koopwoning. Huisuitzetting als gevolg van drugshandel in woningen komt bijna niet voor. In 2006 was er in vijf panden sprake van drugsoverlast. Door toenemende druk vanuit de woningcorporaties, de politie en de gemeente kwam er een einde aan de overlast.

Het Convenant Aanpak Drugsoverlast is een uitbreiding van de samenwerkingsovereenkomst, die gemeente, politie en de drie woningcorporaties begin 2004 ondertekenden om de overlast van drugspanden aan te pakken. Uitbreiding van die overeenkomst was nodig om in gezamenlijkheid ook hennepkwekerijen aan te pakken. Daarom tekenden in september 2004 ook het openbaar ministerie, Essent en Meeùs het convenant. Gekozen werd voor een strenge gezamenlijke aanpak, omdat hennepkwekerijen brandgevaar opleveren en de handel in drugs en de exploitatie van hennepkwekerijen strafbaar zijn, omdat ze overlast en schade veroorzaken en omdat ze vaak gepaard gaan met andere strafbare feiten, zoals belastingontduikingen.