EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

05/10/2007 - EVO en TLN: 'Afspraken bevoorrading Noord-Nederland stap vooruit'

Noord-Nederland stap vooruit'

De organisaties van leveranciers (EVO) en vervoerders (TLN) zijn tevreden met de afspraken die zij met provincies en gemeenten hebben gemaakt over de bevoorrading in Noord-Nederland. Hierover ondertekenen de betrokken partijen donderdag een convenant. De afspraken over regelgeving betreffende bevoorradingstijden en voertuigeisen zijn een grote stap vooruit. Groningen - Drenthe is de eerste regio in Nederland waar in regionaal verband met 35 gemeenten afspraken worden gemaakt over de bevoorrading. Wel zijn EVO en TLN ontstemd over het besluit van de gemeente Groningen om op het laatste moment toch de intentieverklaring niet te ondertekenen.

De stad laat daarbij kansen liggen op een efficiënter en milieuvriendelijker goederenvervoer in de binnenstad. Desondanks zijn EVO en TLN verheugd met de afspraken die zijn gemaakt met de overige gemeenten en provincies. De aanpak zoals vastgelegd in het convenant wordt ondersteund door de landelijke commissie Stedelijke Distributie die eerder is ingesteld door de minister van Verkeer en Waterstaat.

Een efficiëntere bevoorrading van de binnenstedelijke winkelgebieden leidt tot een sterke lokale economie en een beter winkelklimaat in centra van Drentse en Groningse steden. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel gemeenten als winkeliers.

De tijden waarbinnen de stad bevoorraad mag worden in de ochtenduren mogen niet te krap zijn. Door ruimere bevoorradingstijden in de binnensteden van Groningen en Drenthe tot 12.00 uur âs middags, hoeven ondernemers minder voertuigen in te zetten. Bovendien zijn winkeliers bereid om vroeger in de ochtend goederen aan te nemen zodat vrachtautoâs sneller de stad weer kunnen verlaten.

Leveranciers en vervoerders streven bij bevoorrading van binnensteden voortdurend naar verhoging van efficiency en verbetering van de bevoorrading. Veel bedrijven zijn bereid fors te investeren in aanschaf van nieuw stil en milieuvriendelijk materieel of hebben dit reeds gedaan. EVO en TLN stellen dat bedrijven daarbij wel moeten weten waar ze wat betreft regelgeving en voertuigeisen aan toe zijn. De gemaakte afspraken zijn een belangrijke stap op weg naar meer zekerheid en het voorkomen van een woud aan verschillende regels.