Gemeente Venray


Venray kiest vier hoofdthema's

Beleidskader Wmo vastgesteld

De gemeente Venray heeft een beleidskader Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) opgesteld voor de jaren 2007-2010. Het beleidskader Wmo van de gemeente Venray stelt het zo lang als mogelijk zelfstandig kunnen handelen gekoppeld aan gebruik van algemene voorzieningen centraal. De gemeente heeft vier hoofdthema's (strategische doelen) gekozen waarlangs dit moet gebeuren of ontwikkeld moet worden. De hoofdthema's zijn mobiliteit, leefbaarheid van de woonomgeving, zorghulpstructuur, en sociale relaties en samenhang.

De gemeente heeft met het opstellen van het beleidskader Wmo het speelveld van de Wmo beschreven en prioriteiten aangebracht in de gewenste ontwikkeling.

Het beleid moet in uitvoering gebracht worden, de gemeente Venray organiseert dat soms op advies en soms op basis van samenwerking.

Klankbordgroep, netwerkoverleg en cliëntenraad

Er komt een lokale klankbordgroep Wmo. Deze klankbordgroep krijgt invloed op de ontwikkeling van de Wmo. Vertegenwoordigers van belangengroepen op het gebied van de Wmo krijgen in deze klankbordgroep Wmo een plaats. De betrokkenheid bij de Wmo loopt van jongeren tot en met ouderen. Deze klankbordgroep krijgt een adviserende functie.

Verder wordt een netwerkoverleg Wmo gevormd waarin aanbieders van Wmo producten als partners verantwoordelijkheid nemen en initiatieven ontwikkelen op het gebied van de Wmo. De aanbieders hebben een eigen verantwoordelijkheid, de gemeente heeft hier een wettelijk bepaalde rol als regisseur.

Als laatste stap zal er een cliëntenraad Wmo komen. Venray wil de cliëntenraad Wmo in overleg en op advies van de leden van de klankbordgroep Wmo oprichten.

Met de invoering van de Wmo per 1 januari 2007 zijn gemeenten wettelijk verplicht een beleidskader Wmo door de gemeenteraad te laten vaststellen, waarin prioriteiten en ontwikkelingen aangegeven worden. De Wmo geeft uitvoering aan huishoudelijke zorg, de wet voorzieningen gehandicapten, de welzijnswet en een aantal subsidieregelingen.