Gemeente Vlaardingen


Tegen armoede

Marjo van Vliet tegen armoede
Als cliëntenraadslid van de gemeente Vlaardingen vertegenwoordigde Marjo van Vliet Nederland vorige week tijdens de EU-conferentie over armoedebestrijding (samen met vier anderen). Dit op uitnodiging van het Europese Anti Armoede Netwerk EAPN.

Het is schrikbarend om te zien dat de armoede in alle lidstaten van de EU stijgt. Ook in Nederland. Steeds meer mensen kunnen de eerste levensbehoeften niet meer betalen. Huisuitzettingen zijn dan ook aan de orde van de dag. Minimumlonen en uitkeringen zijn niet voldoende om van rond te komen. Ook de gezondheidszorg is in veel landen niet meer betaalbaar. Tijdens zon conferentie kom je er achter dat er in elk land dezelfde problemen zijn. Dezelfde gevoelens van onmacht, maar ook van hoop op de toekomst leven er. De mensen die ik ontmoet heb streven allemaal naar een socialer Europa, gelijke kansen geen onderscheid en dus een menswaardig bestaan.

Armoedebestrijding
We hebben de regeringen van de lidstaten gewezen op de stappen die op het gebied van armoedebestrijding moeten worden genomen. Bijvoorbeeld investeringen in sociale woningbouw waardoor de huren betaalbaar kunnen blijven, betaalbare levering van nutsvoorzieningen en toegang de gezondheidszorg. De resultaten van de voorstellen merken wij mogelijk in de toekomst. Als vanuit de regering aandacht hiervoor komt, dan merken we dat ook in Vlaardingen.

Armoedeconferentie
Overigens wacht Vlaardingen daar niet op; de vorig jaar georganiseerde armoedeconferentie in Vlaardingen die samen met de gemeente, cliëntenraad en het EAPN is gehouden, heeft tot een aantal nieuwe regelingen geleid. De uitkomsten en acties daaruit worden aangeboden aan het ministerie van Sociale Zaken en de overige negen gemeentes die hieraan hebben mee gedaan.
Tijdens de conferentie is voorgesteld dat alle burgers deel uit moeten kunnen maken van de samenleving en mee kunnen denken met de beleidmakers. Veel landen lopen ver achter bij Nederland op het gebied van participatie. Een vergelijking met andere steden maakt duidelijk dat de cliëntenparticipatie in Vlaardingen van een hoge kwaliteit is. Zeker vergeleken met Europees niveau.