Inspectie Verkeer en Waterstaat


Stijging van aanhoudingen Nederlandse schepen in buitenland

In 2006 zijn 43 Nederlandse zeeschepen in buitenlandse havens aangehouden, omdat ze niet voldeden aan internationale veiligheidsregels en milieueisen. Dat staat in de rapportage 'Analyse aanhouding Nederlandse schepen in het buitenland 2006' van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. In 2005 werden 39 Nederlandse schepen in het buitenland vastgelegd.

Schepen die onder Nederlandse vlag varen, kunnen in een buitenlandse haven onderworpen worden aan een inspectie van Port State Control, een internationaal samenwerkingsverband van inspectiediensten. Deze inspecties zijn gericht op de veiligheid, milieuvriendelijkheid en bemanning van het schip.

Buitenlandse inspectiediensten troffen in 2006 meer tekortkomingen aan bij Nederlandse schepen dan in voorgaande jaren, met name op het gebied van security, ISM-code (internationaal kwaliteitssysteem voor de zeevaart) en certificaten. Het is te vroeg om van een trendbreuk te spreken.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat onderzoekt de aanhouding van Nederlandse schepen om mogelijke trends of consistente gebreken boven water te krijgen en zo de kwaliteit van de Nederlandse vloot te waarborgen. Een aanhouding van een Nederlands schip in het buitenland kan aanleiding zijn voor de Inspectie Verkeer en Waterstaat om een vervolgonderzoek in te stellen bij de betreffende reder.