Ministerie van Buitenlandse Zaken

Eerste Nacht van Europa groot succes

10 mei 2007 | De op woendag 9 mei (Europadag) in Amsterdam georganiseerde Nacht van Europa was een groot succes. Het evenement in Felix Meritis, op initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken, was geheel uitverkocht.

Een gevarieerd publiek van jong en oud, voorstanders en critici van Europa konden genieten van een uitgebreid programma van cultuur en debat (www.nachtvaneuropa.nl).

Staatssecretaris Timmermans opende de avond met een scherp debat over de toekomst van Europa met columnist Bas Heijne en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. Zij gingen in op de mogelijkheden voor een nieuw Europees verdrag en spraken over de verhouding tussen nationale en Europese identiteit. Ook mensen uit de zaal participeerden in de soms stevige discussies.

Na deze opening zette de `Nacht van Europa' zich in alle zalen van het volle Felix Meritis voort. Op diverse plekken waren optredens van onder andere toneelgezelschap NTGent en stand-up komiek Jan Jaap van der Wal. Inhoudelijke verdieping werd geboden in een aantal workshops en interviewsessies. Zo sprak filmmaker Eddy Terstall over zijn visie op Europa en gingen Joris Luyendijk en Paul Sneijder met elkaar in gesprek over de berichtgeving in de media over Europa.

BNN-Lama Tijl Beckand presenteerde een programma waarin een aantal EU-lidstaten op een speelse manier voor het voetlicht gebracht werden. Daarnaast zong zangeres Wende Snijders een paar prachtige chansons en vertelde ze wat Europa voor haar betekent.

Aan het eind van de Nacht vulde de concertzaal zich voor een optreden van Spinvis, bijgestaan door de dichter Simon Vinkenoog. Het evenement werd afgesloten met een dj-set van Tom Barman (bekend van de Antwerpse band dEUS).

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl