Gemeente Arnhem

Controle Hommelse Poort tegen overlast(10-05-07) Zeven panden met verhuurde kamers en vijf bedrijfspanden, waaronder een belwinkel en een kapsalon, in het gebied rond de Hommelse Poort zijn woensdagavond 9 mei gecontroleerd tijdens een gezamenlijke actie van gemeente Arnhem, politie en Belastingdienst. Deze buurt is aangewezen als één van de gebieden voor integrale handhaving. Het gecoördineerde optreden is gericht tegen een reeks van ongewenste ontwikkelingen in de buurt, die overlast veroorzaken en het leefklimaat verslechteren.

Vanaf 19.00 uur gingen instanties de buurt in om de twaalf panden te controleren. Medewerkers van de gemeente trokken bevolkingsgegevens na en onderzochten het gebruik en de inrichting van de panden waar sprake is van kamerverhuur, de politie richtte zich op de bijzondere wetten (drank en horeca, speelautomaten enz.) en de Belastingdienst voerde een fiscale controle uit.
In het Convenant integrale handhaving hebben gemeente, politie, Belastingdienst en Openbaar Ministerie afgesproken samen te werken bij de bestrijding van overlast op plekken waar veel problemen voorkomen.

De controles hebben de volgende resultaten opgeleverd:

in drie panden worden illegaal kamers verhuurd. Van drie andere panden voldoet de inrichting niet aan de bouwkundige en brandveiligheidseisen. (Bij de verhuur van kamers aan vier of meer personen geldt een pand als kamerverhuurbedrijf. In dat geval is een gebruiksvergunning voor kamerverhuur vereist, waarbij o.a. eisen worden gesteld aan de veiligheid van het pand); bij bewoners van twee panden bestaat het vermoeden van uitkeringsfraude. De sociale recherche stelt nader onderzoek in; voor vier bedrijven doet de Belastingdienst nader onderzoek, of zij voldoende belasting en premies hebben afgedragen; één bedrijf beschikt niet over een drank- en horecavergunning. Er is proces-verbaal opgemaakt;
in één pand is een groep drugsverslaafden aangetroffen. Nader onderzoek volgt;
tien personen blijken in de Gemeentelijke Basisadministratie (bevolkingsregister) niet te staan ingeschreven als bewoner van het pand, waar ze verblijven.

Samenwerking geslaagd
De controles werden uitgevoerd in panden aan de Hommelstraat, Hommelseweg, Schrassertstraat, Sloetstraat, Sonsbeeksingel, Spoorwegstraat, Sumatrastraat en Verlengde Hoflaan. Belastingdienst, politie en gemeente zijn tevreden over hun geslaagde samenwerking bij deze handhavingsactie op kleinere schaal.