Gemeente Wageningen

Wageningse wethouder Huijbers vertrekt

Frits Huijbers (CDA) heeft vandaag zijn vertrek aangekondigd als wethouder van Wageningen. De aanleiding voor deze beslissing is dat inmiddels is gebleken dat Huijbers vertrouwelijke informatie aan een externe derde partij beschikbaar heeft gesteld.

De informatie bestond uit een stedenbouwkundige verkenning van projectontwikkelaar Domburg Beheer B.V. voor het gebied rond de Wageningse Haven. Deze herontwikkelingsplannen waren in vertrouwelijkheid beschikbaar gesteld aan één wethouder, die dit - eveneens in vertrouwelijkheid - enkele andere leden van het college van B&W mocht laten inzien. In de loop van 2006 was er sprake van dat een afschrift van deze informatie door de gemeente aan Rijnvallei zou zijn verstrekt.

De kwestie kwam aan het licht toen, uit correspondentie met Domburg, Rijnvallei bleek te beschikken over een kopie van het stedenbouwkundig rapport. Het verspreiden van het rapport aan derden werd in eerste instantie door de betreffende leden van het Wageningse college ontkend. Hierop volgde een dagvaarding voor een getuigenverhoor. Dit was aanleiding voor wethouder Huijbers om te erkennen dat de plannen door hem aan de directie van Rijnvallei ter hand waren gesteld.

Om de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de gemeente niet in diskrediet te brengen heeft de heer Huijbers vandaag tijdens een ingelaste vergadering van het college van B&W zijn vertrek aangekondigd.

Het college van B&W betreurt de gang van zaken ten zeerste, maar waardeert het feit dat de heer Huijbers zijn rol in deze kwestie bekend heeft gemaakt en heeft respect voor zijn beslissing om bestuurlijke integriteit te laten prevaleren boven persoonlijk belang. Wethouder Huijbers is vijf jaar lang een zeer gewaardeerd collegelid geweest en het is uiterst spijtig dat die rol op deze wijze moet worden beeïndigd.

Persverklaring Frits Huijbers

Persverklaring burgemeester Geert van Rumund
Zie het origineel