Gemeente Alphen aan den Rijn


bouwfraude

Onderzoek naar mogelijke bouwfraude stadhuis

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft mogelijk teveel betaald voor haar stadhuis. Er zijn aanwijzingen dat bouwondernemingen in zogenaamd vooroverleg prijsafspraken hebben gemaakt voor de aanbesteding van de nieuwbouw van het stadhuis.

De nieuwbouw van het stadhuis is expliciet genoemd in de schaduwboekhouding van een bouwonderneming. In 2005, kort nadat de gemeente de beschikking kreeg over de betreffende onderdelen van die schaduwboekhouding, heeft de gemeente een zaak aanhangig gemaakt tegen mogelijk betrokken bouwondernemingen bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Om voor deze lopende procedure meer bewijzen te verzamelen is de gemeente nu naar de rechtbank gestapt. Het college van B&W heeft de rechter gevraagd een voorlopig getuigenverhoor toe te staan. De gemeente wil personen die destijds voor bouwondernemingen bij de aanbesteding van het stadhuis betrokken waren onder ede laten horen. Tijdens de verhoren zal met name de vraag aan de orde komen of de bouwondernemingen prijsafspraken hebben gemaakt voor de aanbesteding.

Aan de hand van de uitkomsten van het voorlopig getuigenverhoor zal de gemeente beslissen hoe de procedure zal worden voortgezet. In verband met het onderzoek kan de gemeente geen uitspraken doen over bedragen, bedrijven of personen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn