Ministerie van Defensie

10-05-2007 16:49

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Op donderdagavond 3 mei keerde de staf van het Regional Command South (RC-S) onder leiding van generaal-majoor Ton van Loon terug in Nederland. Samen met het Verkenningspeloton van 42 Tankbataljon werden ze door minister Eimert van Middelkoop verwelkomd. Daarmee is deze Nederlandse bijdrage na een half jaar tot een eind gekomen.

De reservecompagnie die eveneens onder leiding stond van generaal van Loon keerde 6 mei terug naar Nederland. Voor hun vertrek reikten de Amerikanen aan de landmachtmilitairen van de Charlie "Tijger" Compagnie van 11 Infanteriebataljon onderscheidingen uit waarmee ze hun waardering uitspraken aan de Nederlandse compagnie.

In Afghanistan is ook stilgestaan bij de nationale herdenkingsdag 4 mei. De Nederlandse militairen herdachten op de verschillende bases in Afghanistan alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen of terreur om het leven kwamen.

De onrust in Chora, zoals gemeld in het vorige overzicht, heeft zich op 30 april voortgezet. F-16âs hebben in de omgeving Kala Kala close air support geleverd aan Afghaanse en Nederlandse troepen. Een politiepost werd beschoten door de Opposing Militant Forces (OMF) waarop de F-16 met zijn boordkanon de mortierstellingen vernietigde. Op 2 mei is in hetzelfde gebied gevechtscontact geweest tussen Task Force Uruzgan en de OMF.

De F-16 jachtvliegtuigen zijn de afgelopen week meerdere malen ingezet in de zuidelijke provincies Helmand, Kandahar en Uruzgan. Hierbij zijn waarschijnlijk OMF-slachtoffers gevallen. De ondersteuning aan de ISAF-grondtroepen gebeurde in de provincie Helmand op 30 april en 1 mei in de omgeving Gereshk en op 3 mei in Garmser. In de provincie Kandahar zijn op 30 april behalve F-16âs ook
Apache-gevechtshelikopters ingezet ter ondersteuning van de ISAF-troepen. Ten noordoosten van Kandahar zijn op 4 mei twee voertuigen uitgeschakeld die een bedreiging vormden voor de ISAF-troepen. Twee dagen later heeft de inzet van de F-16âs geresulteerd in de uitschakeling van vijandelijke posities.