Gemeente Barneveld


Koninklijke onderscheiding voor Jur van Ginkel

Afbeelding bij bericht

Op donderdag 10 mei om 15.00 uur reikt burgemeester J.A.M.L. Houben van de gemeente Barneveld in Huize "De Schaffelaar" een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer J. van Ginkel uit Barneveld. Op deze datum neemt hij afscheid van de Koninklijke BDU Uitgevers B.V.

Na een dienstverband van bijna 45 jaar beëindigt hij zijn journalistieke loopbaan bij de Koninklijke BDU als algemeen hoofdredacteur, een loopbaan die hij in 1962 als redacteur begon.

Als redacteur werkte hij voor een nieuwsblad dat driemaal per week verscheen. Sinds 1983 werd hij verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van de Barneveldse Krant, een krant die sinds 1985 als dagblad zesmaal per week verschijnt: een unieke uitgave in Nederland.

In mei 1992 werd de heer Van Ginkel als algemeen hoofdredacteur verantwoordelijk voor alle uitgaven van de Koninklijke BDU Uitgevers. In het geval van de heer Van Ginkel is niet alleen sprake van een schitterende loopbaan, in zijn geval is er bovendien sprake van bijzondere verdiensten die uitgaan boven hetgeen van iemand in deze functie mag worden verwacht. Hierbij wordt gewezen op zijn belangrijke bijdragen aan de groei van het uitgavenpakket en de redactionele kwaliteit van de kranten en tijdschriften van het bedrijf en op zijn verdienste om de redactie door belangrijke veranderprocessen te hebben geleid. De verandering van de krant door uitsluitend lokaal/regionaal nieuws op de voorpagina te brengen, door een ander formaat te kiezen en door meer kleur en dikker papier te kiezen, getuigt niet alleen van moed maar zeker ook van visie. In tegenstelling tot de landelijke trend nam mede door die wijziging het ledenaantal toe. Onder meer deze verdiensten waren aanleiding hem in 2006 uit te roepen tot "moedigste hoofdredacteur van Nederland".

In zijn werk zijn er nog meer verdiensten die bijdragen aan de stelling dat hij meer in zijn werk heeft gelegd dan mocht worden verwacht. Hierbij wordt met name gedoeld op zijn voorzitterschap van de Stichting Werkgemeenschap BDU, zijn bestuurslidmaatschap van de Nederlandse kabelkrantpers en zijn functies binnen de Nederlandse Nieuwsbladpers.

Naast de bijzondere prestaties in zijn werk, is bij de heer Van Ginkel sprake van nog andere maatschappelijke verdiensten. Zo is hij al meer dan dertig jaar voorzitter van de noteringscommissie, een commissie van de Stichting Agrarische Markten Barneveld en die wekelijks onder zijn leiding de eierprijzen vaststelt, is hij verder nauw betrokken bij het Sportgala Barneveld, is hij jurylid van het Business Event en is hij in de loop der jaren een veelgevraagd gespreksleider geworden bij allerlei maatschappelijke en politieke bijeenkomsten.

De heer Van Ginkel wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de versierselen opgespeld door de burgemeester van Barneveld, de heer J.A.M.L. Houben.

Barneveld, 8 mei 2007

Persbericht 07052
Mutatiedatum 11/05/2007