Internet steeds belangrijker bij vragen over alcohol


Vrouwen stellen vragen; mannen doen de test

WOERDEN, 20070510 -- Er is een explosieve groei van bezoekers te zien op de alcoholsites van de campagne `DRANK maakt meer kapot dan je lief is'. Het blijkt dat vrouwen vooral vragen stellen en mannen doen de test. De drinktest wordt voornamelijk gedaan door mannen waarvan 70% tot de categorie probleemdrinkers kan worden gerekend. Het overgrote deel van de bellers naar de Alcohol Infolijn belt voor een eigen alcoholprobleem of voor dat van iemand in hun omgeving. Dit is een stijgende trend de laatste jaren.

Vorig jaar is het bezoek aan de alcoholwebsites van NIGZ-alcoholvoorlichting gestegen naar 1.685.432 bezoekers (toename van 52%). De websites alcoholinfo.nl, dekaterkomtlater.nl, drinktest.nl, watdrinkjij.nl en goedvoorbereid.nl trokken meer dan 1,5 miljoen bezoekers. Het aantal serieuze bezoekers dat gemiddeld 9 pagina's bekijkt, steeg van 34 naar 41% in 2006.

De websites zijn een belangrijk onderdeel van de landelijke alcoholmatigingscampagne `Drank maakt meer kapot dan je lief is', de campagne voor jongeren `De kater komt later' en de campagne gericht op ouders in samenwerking met het Trimbos-instituut `Voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind'.

Vrouwen stellen vragen; mannen doen de test
Op www.alcoholinfo.nl is een toename van nieuwe vragen van 14%. Ruim 86.000 keer worden al eerder gestelde vragen bekeken. Vragenstellers zijn in 70% van de gevallen vrouw. Bij de drinktest voor volwassenen ligt dit anders: 62% van de deelnemers die de test op www.drinktest.nl doen is man, tussen de 20 en 38 jaar en uit eerder onderzoek bleek dat 70% tot de categorie probleemdrinkers hoort.
In december jl. is de drinktest voor jongeren van start gegaan: www.watdrinkjij.nl. In de eerste drie weken startten bezoekers 70.000 keer de test, bijna driekwart (72%) van de deelnemers is man.

Antwoorden op persoonlijke vragen
Bij de Alcohol Infolijn (0900-500 20 21) is vorig jaar het aantal vragen met 4% gegroeid. In 2006 zijn 8.697 vragen beantwoord. De Infolijn spreekt 71% van de bellers persoonlijk en beantwoordt 29% van de vragen digitaal op maat. Op de websites vinden mensen informatie over alcohol en alcoholgerelateerde problemen, maar veel mensen die een persoonlijke vraag over alcohol en alcoholgebruik hebben kiezen ervoor om met een medewerker van de Infolijn te bellen. Het op de persoon toegesneden advies voorziet in de behoefte van deze bellers.

Zelf een alcoholprobleem of problemen met een partner
De meeste bellers hebben zelf een alcoholprobleem (32%) of te maken met iemand met een alcoholprobleem in de directe omgeving (23%). De Infolijn verwijst 33% van de bellers die daar behoefte aan hebben door naar de verslavingszorg voor hulp. Bij 14% is een verwijzing naar zelfhulp of het gebruik gaan maken van een e-health-interventie een passender aanbod. De Alcohol Infolijn blijft met de verslavingszorginstellingen samenwerken om een goede en snelle overdracht van deze bellers mogelijk te maken. Een persoonlijk gesprek met de Alcohol Infolijn blijkt de drempel voor contact met de hulpverlening te verlagen.

De Alcohol Infolijn is de landelijke vraagbaak over alcohol en alcoholgebruik. De telefoonlijn, 0900-500 20 21 of 0900-ALCOHOL(10 ct p/m), is 24 uur per dag bereikbaar.
Wie belt kan kiezen uit vier opties: 1. informatie beluisteren, 2. een folder bestellen, 3. anoniem een persoonlijk gesprek met een medewerker voeren, 4. adressen voor hulp beluisteren.
De alcoholwebsites zijn www.alcoholinfo.nl, een informatieve site voor publiek en professionals, de interactieve site voor jongeren www.dekaterkomtlater.nl, de online drinktesten voor volwassenen en jongeren, www.drinktest.nl en www.watdrinkjij.nl. Voor ouders met kinderen die voor het eerst alleen op vakantie gaan www.goedvoorbereid.nl i.s.m. SOA-Aids Nederland en voor (volwassen) kinderen met een drinkende ouder www.drankjewel.nl i.s.m. Trimbos-instituut, Iriszorg en Tactus verslavingszorginstellingen.

Voorbeelden van vragen die worden gesteld:
Ik drink, hoe stop ik? Het kan zo niet langer
(vrouw, 42 jaar, man en kinderen van 12 en 15 jaar)

Welke ontwenningsverschijnselen krijgt mijn man?
(vrouw, 59 jaar, man overmatig gaan drinken na vervroegd stoppen met werken)

Mijn zoon van 17 drinkt zich klem elk weekend, hoe dring ik tot hem door?
(Moeder, 47 jaar, zoon begon op 15 jaar met af en toe een Breezertje)