Ingezonden persbericht

Shell Mediacontacten

PERSBERICHT

07/02 Den Haag, 24 januari 2007

Nederlandse studenten gaan voor topnotering Shell Eco-marathon Van Amsterdam naar Athene op 1 liter brandstof

Zouden de brandstofprijzen Nederlanders ook nog zo hoog zitten als ze pakweg 3000 kilometer op 1 liter konden rijden? Het lijkt een onwaarschijnlijke afstand, maar deelnemers aan de Shell Eco-marathon proberen het met hun voertuigen voor elkaar te krijgen. Voor het eerst staan dit jaar ook vier Nederlandse teams aan de start van het Nogaro Circuit in Frankrijk. Zij zullen in een deelnemersveld van meer dan 250 studententeams uit 20 Europese landen een aanval doen op de recordafstand van 3836 kilometer uit 2005. De 23e Shell Eco-marathon die van 11 tot 13 mei 2007 verreden wordt, staat in het teken van duurzame mobiliteit en innovatie.

De Shell Eco-marathon verwelkomt elk jaar talentvolle jongeren van universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. Voor het eerst in de geschiedenis van de Shell Eco-marathon zijn er ook een groot aantal Nederlandse deelnemers: het "Eco-Runner Team Delft" van de TU Delft, het team "The Hydro Cruisers", een project van De Haagse Hogeschool / TH Rijswijk Academie voor Engineering, team "Phidippides" van de Hogeschool Rotterdam en team "Dutch Painters" een samenwerking tussen het Jet-Net Young Shell Team en het Hofstad College in Den Haag. De jongeren ontwerpen en bouwen hun eigen voertuigen. Het principe van de wedstrijd is eenvoudig: op een racecircuit zo veel mogelijk kilometers afleggen en daarbij zo min mogelijk energie verbruiken.

Tank vol water en rijden maar!
Het "Eco-Runner Team Delft" ontwikkelt de `Eco-Runner 1'. Met deze futuristische wagen, rijdend op waterstof of benzine, wil het team bij de eerste vijf eindigen. "The Hydro Cruisers" verschijnt aan de start met `de Sharky', een `Urban Concept' voertuig op waterstof. Doelstelling van het Haagse team is om in de top 3 van hun klasse te eindigen. De gehele wagen bestaat uit composieten, een veelzijdig bouwmateriaal voor nu en de toekomst. "Phidippides" neemt deel met een prototype wagen op waterstof. De body van het voertuig wordt gemaakt uit licht kunststof en is zelfdragend. Het team heeft als doel om als beste nieuwkomer van 2007 te eindigen. "Dutch Painters" wordt gevormd door een aantal jonge enthousiaste Shell medewerkers die samen met leerlingen van het Haagse Hofstad College aan hun voertuig bouwen. Dit voertuig zal op benzine rijden. Het project past perfect in de doestelling om jongeren op een inspirerende en creatieve manier kennis te laten maken met de mogelijkheden van technologie.

De Shell Eco-marathon heeft de volledige steun van Janez Potocnik, EU-commissaris van Wetenschap en Onderzoek. Ook Shell Nederland is blij met de deelname van de Nederlandse teams. President-Directeur Rein Willems: "Wij waarderen de inzet van de studenten zeer. Hun enthousiasme en creativiteit maken het evenement tot een succes. Een van de kenmerken van de Europese Shell Eco-marathon is dat de deelnemers de kans krijgen om hun ideeën op gebied van energie-efficiëntie concreet te testen en ervaringen uit te wisselen. Deelname aan het gehele traject met als apotheose de finale in mei is een unieke ervaring waar je meer leert dan alleen de technische aspecten."

Meer informatie over de Shell Eco-marathon is te vinden op de speciale website: www.shell.nl/eco-marathon.

Shell Mediacontacten
Tel.: 070 ­ 377 8750
e-mail: media-nl@shell.com

Beeldmateriaal van de 23e Shell Eco-marathon (en voorgaande edities) is te downloaden vanaf: www.cdp.fr. Beeldmateriaal van de Nederlandse teams vind u op www.shellbeeldbank.nl. U kunt dit materiaal ook opvragen bij Shell Mediacontacten.

---- --