Raad van State


Een kijkje in de keuken van de Raad van State: de In-Housedag 2007

Hoe werkt het bij de Raad van State en hoe kan ik werken bij de Raad van State?
Binnen de Raad van State werken veel jonge juristen. Van de ruim 600 medewerkers zijn er ongeveer 225 jurist en de Raad van State leidt veel beginnende juristen op tot zelfstandig werkende juristen die de verantwoordelijkheid hebben voor de voorbereiding van de behandeling van geschillen of het toetsen en analyseren van ontwerpregelingen.

Hoe dat werk eruit ziet, wat er allemaal bij komt kijken en welke mogelijkheden het biedt voor jouw ontwikkeling, zijn aspecten waarmee we je kennis willen laten maken. Middels deze site, maar ook middels de In-Housedag: een soort 'business course' van de Raad van State, waarin je één dag lang ondergedompeld wordt in de organisatie.

De In-Housedag biedt je de mogelijkheid om een beeld te vormen van de verschillende aspecten van de Raad van State.

Zelf aan de slag met een actueel bestuursrechtelijk geschil: Hoe zou de bijbehorende zitting en Raadkamer verlopen? Een aantal jonge juristen begeleidt de studenten bij deze casus. Ter voorbereiding krijgen de deelnemers van tevoren de processtukken opgestuurd. Maar voordat met deze casus wordt begonnen, wonen de deelnemers eerst een echte zaak op zitting van de Afdeling bestuursrechtspraak bij. De informele lunch is hét moment om even bij te komen en bij te praten met medewerkers uit verschillende directies van de Raad van State. 's Middags doen de deelnemers mee aan een workshop over advisering bij wetgeving.

Tijdens de dag krijg je een rondleiding door de verschillende panden van de Raad van State en worden verschillende loopbaanmogelijkheden besproken. Daarnaast maak je gedurende de dag kennis met juristen en staatsraden (rechters) van de Raad van State.

De dag wordt traditiegetrouw afgesloten met een borrel, waar de studenten onder het genot van een hapje en een drankje staatsraden en medewerkers van de Raad van State ontmoeten.

De borrel wordt door zowel de deelnemers als door de staatsraden en medewerkers gezien als een gezellige afsluiting van een leuke, leerzame dag.

Kortom, een In-Housedag waarbij je een goed beeld zult krijgen van het werk en de werksfeer binnen de Raad van State. Heb je interesse om deze dag bij te wonen? Dan kun je inschrijven via dit formulier.

Datum: vrijdag 11 mei 2007