RVD/Kon.Huis nr. 79: Koningin - opening - bibliotheek collecties - UvA

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

KONINGIN OPENT BIBLIOTHEEK BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

Hare Majesteit de Koningin opent vrijdagmiddag 11 mei de nieuwe bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De bibliotheek heeft magazijnen die aan de nieuwste eisen voldoen, onderzoekszalen waar originelen kunnen worden bestudeerd en een expositieruimte waar delen uit de collecties aan het publiek worden getoond.

De Bijzondere Collecties zijn een verzameling van meer dan duizend deelcollecties met materiaal van voor 1850 en bijzonder materiaal van na 1850. De collecties bestaan uit boeken, prenten, manuscripten en kaarten, brieven, foto's en portretten. Voorbeelden zijn Blaeu-atlassen, handschriften van Hooft, Vondel en Multatuli, middeleeuwse handschriften en vroege drukken. De collecties zijn vanaf 1578 bijeengebracht door aankopen, schenkingen en bruiklenen.

De nieuwe bibliotheek is gevestigd aan de Oude Turfmarkt, in de Vingboonspanden en het voormalig Bernardus Gesticht, sinds 1968 in bezit van de universiteit. In het complex is ook het Allard Pierson Museum gehuisvest. De Bijzondere Collecties en het museum zijn door de verbouwing met elkaar verbonden. Bij de verbouwing zijn historische elementen behouden gebleven en opgeknapt, zoals de voor- en achtergevel van het Sint Bernardus Gesticht.

De Bijzondere Collecties bevatten uniek materiaal die in het nieuwe onderkomen onder de beste omstandigheden worden bewaard. Naast raadpleging van het fysieke materiaal, wordt digitale ontsluiting steeds belangrijker. Plaatsing op het internet maakt mogelijk dat belangstellenden ook steeds meer collecties op internet kunnen raadplegen.

De universiteit is bezig van de deelcollecties inventarissen te maken. Van vijftig collecties kunnen de inventarissen vanaf 12 mei op de nieuwe website van de Bijzondere Collecties (http://bc.uba.uva.nl) worden bekeken. Ook worden collecties gedigitaliseerd, zodat deze pagina voor pagina of stuk voor stuk op een beeldscherm kunnen worden bekeken.

Noot voor redacties (