Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Vetzuurverbranding hoger door inname polyfenolen

19 april 2007

Polyfenolen, plantaardige stoffen uit onder andere groente, fruit en groene thee, zorgen voor een verandering in de energiehuishouding. NWO-onderzoeker Vincent de Boer heeft ontdekt dat polyfenolen de vetzuurafbraak in ratten vergroten en invloed hebben op het glucosegebruik in vetcellen. De Boer promoveert 11 mei bij de vakgroep Toxicologie aan de Wageningen Universiteit. Een Rubicon-subsidie stelt hem in staat zijn onderzoek te vervolgen aan de Harvard Medical School.

De Boer voerde zijn promotie-onderzoek uit bij het RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid in Wageningen. Veel onderzoek naar de gezondheidseffecten van polyfenolen wordt in vitro onderzocht. Polyfenolen worden in het lichaam echter snel en makkelijke omgezet naar polyfenolmetabolieten. Dit onderzoek werd met ratten uitgevoerd om de mechanismen en effecten van een polyfenolrijk dieet te bestuderen. Ook werd er gekeken naar relevante polyfenolmetabolieten die in de mens voorkomen.

Quercetine is een polyfenol dat veel voorkomt in menselijke voeding, zoals uien, appels en thee. Uit de studie bleek dat quercetinemetabolieten vooral terechtkomen in de longen van ratten. Vervolgens ontdekte De Boer dat de longcellen een grotere vetzuurverbranding hadden, wanneer de dieren constant quercetine door hun voer kregen.

Energiehuishouding

Het energie-gevoelige eiwit SIRT1 is een belangrijk regulatie-eiwit dat de levensduur kan verlengen van modelorganismen als gist en fruitvliegjes. In mensen is SIRT1 mogelijk betrokken bij de afstemming van het energiegebruik. De SIRT1-activiteit kan worden gestimuleerd door verschillende polyfenolen. De Boer ontdekte dat polyfenolen uit groene thee de activiteit van geïsoleerd SIRT1 stimuleerden. Het quercetinemolecuul deed dit ook, maar een belangrijke menseljke quercetinemetaboliet had juist een tegengestelde werking. In darmcellen had quercetine daarom geen effect op de activiteit van SIRT1. In experimenten met vetcellen bleek dat quercetine en een quercetinemetaboliet het glucosegebruik in de vetcel veranderde.

Verandering van de energiehuishouding is mogelijk een belangrijk proces voor de totstandkoming van eventuele gezondheidseffecten van polyfenolen uit de voeding. Dit biedt nieuwe aanknopingspunten voor verder onderzoek naar de moleculaire mechanismen van polyfenolen. Zo kunnen de gezondheidseffecten van polyfenolen definitief in kaart worden gebracht.

Polyfenolen

Polyfenolen zijn plantaardige stoffen die veel voorkomen in tal van groenten en fruit. Door hun mogelijk gezondheidsbevorderende werking worden polyfenolen tegenwoordig verkocht als voedingssupplementen. De basis voor gezondheidsclaims die worden toegeschreven aan polyfenolen is meestal klein. Resultaten van in vitro studies worden vaak direct vertaald naar mogelijke gezondheidsbevorderende effecten in mensen. Het promotie-onderzoek van De Boer laat zien dat in vivo onderzoek met polyfenolmetabolieten nodig is om de effecten van polyfenolen te bestuderen.

Rubicon

Vincent de Boer ontving onlangs een Rubicon-subsidie van NWO voor zijn nieuwe onderzoek naar de rol van mitochondriële SIRT1-analogen in veroudering en energiemetabolisme. Hij zal dit onderzoek uitvoeren bij de afdeling Pathologie van de Harvard Medical School in Boston.

..............................

Noot voor de redactie,