Ingezonden persbericht


Uitnodiging/Persbericht

Feestelijke presentatie van de bundel Luchthaven van Jan-Willem Anker in het kader van de Jo Peters PoëziePrijs - 11 mei, Perdu, Amsterdam

Met medewerking van Jan-Willem Anker, Anne Vegter, Alfred Schaffer, Victor Schiferli, Tsead Bruinja en Marjoleine de Vos

Tijdens het Poëziefestival 2006 in Landgraaf werd de tweejaarlijkse Jo Peters PoëziePrijs toegekend aan de dichter Jan-Willem Anker voor zijn bundel Inzinkingen. De prijs bestond uit een geldbedrag en de opdracht tot het schrijven van een bundel nieuwe gedichten. Anker schreef de nieuwe bundel Luchthaven en vormgever Bas Jacobs van Underware maakte er in samenwerking met Roel Wauters een prachtige bibliofiele uitgave van. De bundel werd door Karst-Janneke Rogaar van beeldend werk voorzien en verschijnt in een gelimiteerde oplage van 350 exemplaren. De bundel zal tijdens deze avond te koop zijn voor ¤ 19,- en is eveneens te bestellen bij Perdu (perdu@perdu.nl / 020-4220542).

Het eerste exemplaar van Luchthaven zal aan Jan-Willem Anker worden uitgereikt tijdens een poëzieavond in theater Perdu te Amsterdam op vrijdag 11 mei. Naast de winnaar zullen op deze avond ook de dichters Anne Vegter, Alfred Schaffer en Victor Schiferli uit eigen werk voorlezen.

De avond zal worden gepresenteerd door Tsead Bruinja. Jan-Willem Anker zal kort geïnterviewd worden door Marjoleine de Vos.

De plaatsruimte is beperkt, wilt u bij de avond aanwezig zijn, vergeet u dan niet tijdig te reserveren bij Perdu (perdu@perdu.nl / 020-4220542).

Meer informatie over de Jo Peters Poëzieprijs vindt u onderaan dit bericht.

Datum: 11 mei 2007
Locatie: Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 5,-

Reserveren: perdu@perdu.nl / 020-4220542

----------

De Stichting Jo Peters PoëziePrijs

Dit bericht werd verstuurd namens de Stichting Jo Peters PoëziePrijs. Als u op de hoogte wilt worden gehouden van onze activiteiten, stuurt u een mailtje met uw adresgegevens naar sjppp@euronet.nl. Vermeld a.u.b. als onderwerp: 'ik wil vriend worden van de SJPPP'. Er zijn hieraan geen kosten of verplichtingen verbonden.

Korte geschiedenis van de Jo Peters PoëziePrijs

In augustus 2001 overleed Jo Peters, een man die de Nederlandse en Vlaamse poëzie een warm hart toedroeg. Zo nodigde hij bekende en onbekende dichters uit om speciaal voor zijn uitgeverij Herik een reeks gedichten te schrijven. Vervolgens vroeg hij een beeldend kunstenaar te reageren op die gedichten. Dit resulteerde in een aantal prachtige bibliofiele uitgaven. Jo Peters zorgde er bovendien niet alleen voor dat de dichters gelezen werden, hij liet ze ook horen tijdens het Poëziefestival in Landgraaf waar hij de initiatiefnemer van was en welke nog altijd tweejaarlijks wordt gehouden.

Met het overlijden van Jo Peters kwam er een einde aan zijn uitgeverij Herik. Zijn vrienden - dichters en mensen die hem hielpen zijn plannen te verwezenlijken - wilden graag dat zijn betekenis en verdiensten voor de Nederlanse en Vlaamse poëzie zichtbaar zou blijven. Daarom riepen zij in 2002 de Jo Peters PoëziePrijs en de gelijknamige stichting in het leven.

In 2002 werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan Alfred Schaffer voor zijn bunde Zijn opkomst in de voorstad (Uitgeverij Thomas Rap) en in 2004 kreeg Hagar Peeters de Jo Peters PoëziePrijs toegekend voor haar bundel Koffers zeelucht (Uitgeverij De Bezige Bij).

Vanaf 2004 werkt de jury met nominaties. Naast de nominatie voor Koffers zeelucht van Hagar Peeters waren er in 2004 nominaties voor bundels van Maria Barnas, Tsead Bruinja en Peer Wittenbols.

In 2006 werd de Jo Peters PoëziePrijs gewonnen door Jan Willem Anker. Genomineerd waren verder bundels van Koenraad Goudeseune, Perry Verzett en Erik Jan Hamers.